ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΧΩΡΙΣ (ΚΑΜΙΑ) ΤΙΜΩΡΙΑ

 

Θεωρητικά κλείνει ο κύκλος των Μνημονίων για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, έπειτα από οκτώ χρόνια δάκρυα και αίμα, είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Σίγουρα τα απόνερα αυτής της μεγάλης περιπέτειας δεν έχουν τελειώσει. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, χρειάζεται ακόμη χρόνος, προσπάθειες και σοβαρότητα. Χρειάζεται επιτέλους μια εθνική γραμμή σε βασικούς άξονες, ώστε να μην ξαναζήσει ο λαός μας τέτοια τραγωδία.

Για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ελπίσουν σε μια καλύτερη μέρα. Αν πούμε ότι θα επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν άμεσα, θα είναι ψέματα. Τουλάχιστον η σημερινή μέρα να αποτελέσει την απαρχή, ώστε να σταματήσει η μεγάλη έξοδος των Ελλήνων από τη χώρα.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Δυστυχώς, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται λες και ζουν αλλού. Αρχισαν τους καβγάδες ακόμη και γι’ αυτό. Η μία πλευρά πανηγυρίζει για την επιτυχία της εξόδου και η άλλη συνεχίζει να υποστηρίζει ότι βγήκαμε εικονικά από τα Μνημόνια.
Και οι δύο πλευρές φαίνεται να μη συνειδητοποιούν ότι τα Μνημόνια τα πλήρωσαν οι πολίτες και κυρίως η μεσαία τάξη, που εν μια νυκτί διαλύθηκε και μετατράπηκε σε μια τάξη νεόπτωχων. Δεν μας έβγαλε καμία κυβέρνηση από τα Μνημόνια, αλλά οι θυσίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια άνθρωποι καταστράφηκαν, αυτοκτόνησαν, ξενιτεύτηκαν. Επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτα και άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους χωρίς καν να πάρουν αποζημιώσεις. Είχε πολύ αίμα αυτή η πορεία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Ομως, οι πολίτες ζητούν απαντήσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ελπίζουν.

Οι πολίτες ζητούν να μάθουν ποιοι φταίνε που μπήκαμε στα Μνημόνια.
Ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια και με σχέδιο τη χώρα στα χέρια των δανειστών. Ποιοι φούσκωσαν τα ελλείμματα, ώστε να δικαιολογήσουν αποφάσεις και πράξεις.
Ποιοι ήταν αυτοί που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της Ευρώπης.
Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να σώσουν τις (ξένες κυρίως) τράπεζες και να θυσιάσουν τους Ελληνες πολίτες.
Ποιοι είναι εκείνοι που ακόμη και σήμερα σαμποτάρουν τη χώρα, για να την κρατήσουν δεμένη χειροπόδαρα στις ορέξεις των αγορών.
Ποιοι είναι εκείνοι που από τώρα σχεδιάζουν να βάλουν… προσεχώς τη χώρα σε ένα νέο Μνημόνιο.

Οι πολίτες ζητούν διευθύνσεις και ονόματα. Να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για μια τραγωδία που βίωσαν, χειρότερη από αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διότι δεν μπορούμε να μιλούμε για κάθαρση, εάν δεν υπάρξει τιμωρία. Τιμωρία και για όλους όσοι έκαναν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια.

Οχι για λόγους εκδίκησης. Αλλά για να γαληνέψει η ψυχή όσων χάθηκαν τα χρόνια του Μνημονίου και όσων είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Και αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας μας.
Εάν θέλουν τελικά οι Ελληνίδες και οι Ελληνες να πιστέψουν σε κάτι, οφείλουν να τιμωρήσουν τους υπευθύνους.

Διότι η ατιμωρησία γεννά νέα εγκλήματα. Γι’ αυτό επιμένουμε. Οχι μόνο κάθαρση αλλά και τιμωρία…
Οσο για τους εταίρους… Να θυμούνται ότι στην Ελλάδα και στις θυσίες των σύγχρονων Ελλήνων οφείλουν τη σωτηρία τόσο του ευρώ όσο και της Ευρώπης.

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *