ΑΠΟΨΗ/ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΤΙΖΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΕΜΕΙΣ;

Γράφει  ειδικός συνεργάτης

Το Βερολίνο τα “σπάει” επισήμως με τις ΗΠΑ καλυπτόμενο πίσω από την ΕΕ. Ολως περιεργως, το έναυσμα δίνεται μετά τη τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν και δεν υπάρχει τίποτε άλλο από τα συμφέροντα της ίδιας της Γερμανίας, που την είδε πολύ μεγάλη για να χωρέσει στους Αμερικάνικους περιορισμούς της ασύδοτης παγκοσμιοποίησης που την εξέθρεψε και τα εμπάργκο ανά τον κόσμο που θέτει, ενώ δεν λέει να δώσει μεγαλύτερη στήριξη ανάπτυξης εντος της ΕΕ. Οι αλλαγές τάσης των ΗΠΑ που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης Ομπάμα και γιγαντώνονται επί Τράμπ, αποτελούν μακροπρόθεσμο σχέδιο της Ουάσιγκτον και δεν αλλάζει με προέδρους.

  • Τα διπλά ελλείμματα των ΗΠΑ και η Κινέζικη απειλή με δεύτερη τη Γερμανία δεν τις αφήνει κανένα περιθώριο οπισθοχώρησης όσο ακόμη βρίσκονται σε θέση ισχύος, διότι αντιλαμβάνονται ότι κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος τους.
  • Σε ισχύ από σήμερα οι Αμερικάνικοι δασμοί αξίας 50 δις $ στην Κίνα και από τον Σεπτέμβρη αναμένεται νέο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων
    Οι Κινέζοι απειλούν με ισότιμα μέτρα ενώ οι Ευρωπαίοι απειλούνται με 25% δασμούς στα αυτοκίνητα.
  • Πρός το παρόν ο ένας δοκιμάζει τις αντοχές του άλλου σε μια πιθανή μελλοντική εμπορική συμφωνία, η οποία όμως δεν γνωρίζουμε ούτε πως θα επιτευχθεί, ούτε αν επιτευχθεί.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καταφέρει να κρατήσει ισορροπίες σ’αυτό που αποφάσισε η Γερμανία, πάντως αν οι ΗΠΑ μυριστούν ότι τα πράγματα τραβάνε στα άκρα, δεν θα διστάσουν ν’ αρχίσουν το ξήλωμα της ΕΕ από τον ευάλωτο Νότο και πολύ φοβόμαστε από τον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή εμάς.

  • Ισως είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να κάτσει κάπου η μπίλια.
  • Πάντως όλα γύρω μας αλλάζουν άρδην, όσο όλοι οι ισχυροί παλεύουν να επωφεληθούν από το μεγαλύτερο κομμάτι των επερχόμενων αλλαγών χτίζοντας θέσεις και συμμαχίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *