Νότης Σαρδελάς στο Συνέδριο Economist: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την επίτευξη του στόχου 2030 στις ΑΠΕ 

Για τις πρόσφατες σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, αλλά και τις σοβαρές προκλήσεις και τα εμπόδια για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για το 2030, μίλησε ο διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Σαρδελάς – Πέτσα», κ. Νότης Σαρδελάς, στο 24ο Συνέδριο του Economist.

Ο κ. Σαρδελάς εξήγησε ότι η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη, ιδίως για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι παρά την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας (ηλεκτρονική πλατφόρμα πιστοποίησης παραγωγού κ.λπ.) εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα, που μπορεί να εμποδίσουν το στόχο της σύντμησης του χρόνου αδειοδότησης και της έναρξης λειτουργίας των νέων έργων ΑΠΕ. Τέτοια ζητήματα είναι η εφαρμογή στην πράξη του νέου πλειοδοτικού πλαισίου από τις διοικητικές αρχές, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται σε σχέση με την κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, και ιδίως τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάστασή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου των ΑΠΕ, αλλά και της επίσπευσης της δημιουργίας ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για την υλοποίηση τεχνολογιών storage και off-shore.

Τέλος, σημείωσε ότι, από την εμπειρία της δικηγορικής εταιρείας αναφορικά με τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του 2030 ενέχει σημαντικές προκλήσεις και σε σχέση με την αναγκαία χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων ΑΠΕ. Η άντληση τέτοιου μεγέθους χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τα έργα ΑΠΕ, εντός της επόμενης δεκαετίας, είναι μια σοβαρή πρόκληση λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη συγκριτικά μικρή συμμετοχή της κεφαλαιαγοράς στην άντληση κεφαλαίων από επιχειρήσεις και την έλλειψη ευρείας συμμετοχής εναλλακτικών χρηματοδοτικών σχημάτων σε έργα ΑΠΕ σε σχέση με το εξωτερικό, τα θέματα με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς και την υιοθέτηση του νέου μοντέλου αγοράς που θα βασίζεται σε διμερείς συμβάσεις πώλησης ενέργειας σε επιχειρήσεις ή στην αγορά.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Σαρδελάς σημείωσε ότι, επομένως, πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το χωροταξικό, οι αγορές χρήματος και η κεφαλαιαγορά για να μπορεί να αξιοποιηθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία για τη χώρα μας.

Στη συζήτηση για τις ΑΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 24ου Συνεδρίου του Economist στην Ελλάδα, μαζί με τον κ. Σαρδελά, συμμετείχαν η γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαύρος (Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ), Andrea Testi (πρόεδρος Edison), Μάνος Μανουσάκης (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΑΔΜΙΕ) και Θοδωρής Γεωργακόπουλος (diaNEOsis).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *