Ο ΠΑΟΚ μπορεί ν’ αθωωθεί και να… υποβιβαστεί ταυτόχρονα!

Η ελληνική δικαιοσύνη, το ΣτΕ και το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ θ’ αποφανθούν εντός μιας εβδομάδας για το πολύκροτο θέμα της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, αλλά η μία απόφαση μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από την άλλη! Η μία του ΣτΕ να δικαιώνει τον ΠΑΟΚ κι η άλλη του πειθαρχικού δικαίου του ποδοσφαίρου να τον υποβιβάζει!
Πιο συγκεκριμένα: Στο ΣτΕ οι δύο ΠΑΕ, ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κατέθεσαν (την Πέμπτη 4 Ιουνίου) ξεχωριστές αιτήσεις και ισχυρίστηκαν μέσω των δικηγόρων τους ότι υπάρχει σαφέστατα κακή σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), που εισηγήθηκε την τιμωρία τους. Η κακή σύνθεση εστιάζεται στο γεγονός – όπως υποστηρίζουν – ότι το τέλος της ΕΕΑ Φαραντούρης δεν έπρεπε να μετέχει στην εν λόγω επιτροπή, καθότι δεν είναι καθηγητής εμπορικού δικαίου, ούτε σε προπτυχιακό, ούτε σε μεταπτυχιακό τμήμα, όπως ορίζει ο νόμος. Άρα είναι παράνομη η σύνθεση της ΕΕΑ, η οποία είναι επιτροπή του κράτους, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ). Κι αφού είναι επιτροπή του κράτους, ο ΠΑΟΚ κι η Ξάνθη θα έπρεπε να προσφύγουν είτε στο Διοικητικό Εφετείο, όπως έκαναν, αλλά και στο ΣτΕ, όπου παραβρέθηκε κι ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός
Από την άλλη, ωστόσο, ο Ολυμπιακός την Πέμπτη (4 Ιουνίου) προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, που είναι όργανο του ποδοσφαίρου και ζητάει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, γιατί προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια! Το άρθρο 35 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) απαγορεύει την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια κι όποιος τον παραβρεί, υποβιβάζεται. Με το αίτημα του Ολυμπιακού ασχολήθηκε το ΔΣ της Super League έστω κι αν δεν είχε καμία αρμοδιότητα! Ολυμπιακός, ΑΕΛ, Πανιώνιος και Άρης ψήφισαν υπέρ της επιβολής ποινής. ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, Βόλος, Παναιτωλικός και Ξάνθη εναντίον, ενώ ΑΕΚ, ΟΦΗ και Ατρόμητος τόνισαν μέσω των αντιπροσώπων τους ότι έπρεπε να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπως κι έγινε. Αστέρας και ΕΠΟ επέλεξαν το λευκό. Η Λαμία απείχε.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΣτΕ μπορεί να θεωρήσει παράνομη της σύνθεση της ΕΕΑ, που σημαίνει ότι η νέα της σύνθεση θα πρέπει να εξετάσει και πάλι την υπόθεση πολυιδιοκτησίας. Τι θα γίνει, όμως, αν υποβιβάσει τον ΠΑΟΚ το Διαιτητικό Δικαστήριο; Ο ΠΑΟΚ όπως είναι γνωστό, προσέφυγε και στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) για την ίδια υπόθεση, εκεί θα παραβρίσκεται κι ο Ολυμπιακός.

Α(λ)κις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *