O Βέμπερ θέλει να απαγορεύσει στους Κινέζους να αγοράζουν ευρωπαικές εταιρείες!

Η υποκρισία των Γερμανών σε όλο της το μεγαλείο. Η χώρα που στην κρίση πλούτισε όσο καμία εκμεταλλευόμενη τις χώρες του Νότου την έπιασε ο πόνος και ζητά την προστασία των εταιρειών της ΕΕ από την  Κίνα! Μόνο που δεν τον έπιασε ο καυμός για τις ευρωπαικές εταιρείες , αλλά για τις γερμανικές που απειλούνται με εξαγορά!

Ο λόγος για τον γνωστό στην εποχή του Μνημονίου, υβριστή της Ελλάδας Μ. Βέμπερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλλει προσωρινά απαγόρευση των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών η τιμή των μετοχών των οποίων έχει υποχωρήσει ή έχουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού από εταιρείες της Κίνας!

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης της Γερμανίας και επικεφαλής της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ΕΚ, τόνισε στη Welt am Sonntag ότι τάσσεται υπέρ 12μηνης απαγόρευσης των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από κινέζους επενδυτές.

«Πρέπει να δούμε ότι κινεζικές εταιρείες, εν μέρει με τη στήριξη κρατικών κεφαλαίων, προσπαθούν ολοένα περισσότερο να εξαγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες διότι έχουν φθηνή τιμή, ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Βέμπερ.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο και να βάλει τέλος σε αυτό το «κινεζικό ταξίδι για ψώνια», επιβάλλοντας δωδεκάμηνο μορατόριο στην εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ώσπου, όπως σημείωσε πως ελπίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού να ξεπεραστεί.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», επέμεινε.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησε τον περασμένο μήνα να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για να προστατεύονται οι εταιρείες της χώρας από επιθετικές προσπάθειες εξαγοράς τους από επενδυτές που προέρχονται από χώρες-μη μέλη της ΕΕ.

Γερμανοί αξιωματούχοι περιγράφουν με τον όρο κλήση αφύπνισης την εξαγορά το 2016 της βαυαρικής εταιρείας ρομποτικής Kuka. Σύμφωνα με τους ίδιους, το Βερολίνο συνειδητοποίησε τότε πως πρέπει να υψώσει ασπίδα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Η προσπάθεια της κινεζικής δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου το 2018 να αποκτήσει μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου στον διαχειριστή δικτύου 50Hertz ήταν άλλη μια εξέλιξη που θορύβησε αρκετούς στη γερμανική δημόσια διοίκηση. Όταν το Βερολίνο δεν μπόρεσε να βρει άλλο ιδιώτη επενδυτή στην Ευρώπη, επενέβη η γερμανική κρατική τράπεζα KfW για να αποκλειστεί η κινεζική εταιρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *