Παρέμβαση Παυλόπουλου αύριο στη Νομική
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε σχεδιάσει να επανέλθει αμέσως στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα αφότου παρέδωσε, στις 13 Μαρτίου, στη διάδοχό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η καραντίνα της πανδημίας ανέτρεψε το σχεδιασμό του και ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει τις δημόσιε παρεμβάσεις, όπως γράφει ο Β. Σκουρής.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, μεταξύ 7 και 9 μ.μ., συμμετέχει στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει ο Τομέας Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με τους συναδέλφους του καθηγητές Φίλιππο Σπυρόπουλο, Γιάννη Δρόσο και Χρήστο Γκόρτσο. Εκδήλωση που, εκτός από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα παρακολουθήσει μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου, ιδίως δε η νομική ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλά μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση έχει ως θέμα το σχολιασμό της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου – της 5.5.2020 – αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων, μέσω της οποίας το Δικαστήριο αυτό αμφισβήτησε ευθέως τόσο την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου όσο και τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως πολλοί θυμούνται και γνωρίζουν, ο Προκόπης Παυλόπουλος, μόλις 15 μέρες από τη δημοσίευση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, έγραψε ένα εκτενέστατο άρθρο σχολιασμού της, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Νομικής Σχολής «Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου». Το άρθρο αυτό επικρίθηκε – μάλλον από το γεγονός ότι όσοι το επέκριναν δεν το διάβασαν ή δεν το διάβασαν ολόκληρο – ως φιλικά διακείμενο προς την «αιρετική» νομολογία του Δικαστηρίου της Καρλσρούης.
Είναι λοιπόν βέβαιο ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εισήγησή του κατά την διαδικτυακή εκδήλωση, θα επανέλθει «δριμύτερος» υποστηρίζοντας τη γνωστή του θέση: Όσο δεν θεσπίζεται πραγματικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όσο δηλαδή δεν προχωρά η ευρωπαϊκή ενοποίηση για την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «κερκόπορτα» των αμφισβητήσεων της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου θα είναι ανοιχτή και θα την περνούν όλοι εκείνοι, οι οποίοι στην ουσία δεν πιστεύουν στο όραμα μιας τέτοιας Ευρώπης. Με άλλα λόγια ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αντιτάξει στους «επικριτές» του το δίλημμα: Ποιος είναι πιο ευρωπαϊστής και ποιος, άραγε, έχει πραγματική ευρωπαϊκή συνείδηση; Εκείνος που αρκείται στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παραπαίει από τις αμφισβητήσεις ή και τις υπονομεύσεις ή εκείνος που πιστεύει ειλικρινά στην μετεξέλιξή της σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, όπου θα υπάρχει ενότητα της έννομης τάξης της Ευρώπης αλλά και πλήρης σεβασμός της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους απέναντι στους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εχθρούς και κινδύνους;
Το γεμάτο νόημα μήνυμα
Το βέβαιο είναι ότι η όλη συζήτηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, δίνοντας στον Προκόπη Παυλόπουλο την ευκαιρία να δείξει ότι ήταν και είναι πάντα πρωτίστως ακαδημαϊκός δάσκαλος, όπως την εποχή που γέμιζαν τα αμφιθέατρα, καθώς και σήμερα λένε οι παλιοί μαθητές του, δικαστές, καθηγητές και δικηγόροι. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαιώνει αυτό που πάντα έλεγε και ως υπουργός και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ό,τι και αν αποφασίσουν άλλοι για την πολιτική μου τύχη και προοπτική δεν πρόκειται να μείνω χωρίς δουλειά. Το Πανεπιστήμιο είναι εδώ και δηλώνω παρών. Ας όψονται εκείνοι που διάλεξαν την πολιτική ως μονόδρομο και μονοκαλλιέργεια».