Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πιλοτική Δίκη – FANTOMAS.GR

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας έγινε δεκτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Πιλοτική Δίκη και στα Πολιτικά-Ποινικά Δικαστήρια .

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αντίστοιχη στάση τήρησαν τα κόμματα και στο άρθρο για την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη είναι κεντρική πολιτική επιλογή, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου απόψε.

πιλοτική δίκη Άρειος Πάγος

Ο Υπουργός επισήμανε ότι σήμερα, δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στη διοικητική δικαιοσύνη, μιλάμε για έναν απολύτως επιτυχημένο θεσμό, αν και όταν θεσπίστηκε είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όπως σήμερα προκαλεί αντιδράσεις η εισαγωγή της πρότυπης δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη δικαιοσύνη, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πολλές παθογένειες και κυρίως θα εκπέμψει ένα σταθερό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης», είπε ο Κώστας Τσιάρας και απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Αλήθεια, η πιλοτική δίκη είναι για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες και τα funds; Δηλαδή, ο απλός πολίτης που ταλαιπωρείται για μια και πλέον δεκαετία, μέχρι να πάρει μια απόφαση, σε τρία διαφορετικά επίπεδα της δικαιοσύνης, δεν εμπίπτει στο πεδίο του δικού σας ενδιαφέροντος; Η πιλοτική δίκη είναι υπέρ των αδύναμων και των ευάλωτων συμπολιτών μας».

Η δικαιοσύνη δεν είναι χώρος μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, συνέχισε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι είναι ο χώρος που όλοι πρέπει να προστρέξουν με σοβαρότητα και μετριοπάθεια και με ευθύνη ώστε και οι πολίτες να λάβουν το μήνυμα ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Η μεγαλύτερη παθογένεια της Δικαιοσύνης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη παθογένεια στον χώρο της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, είπε ο Κώστας Τσιάρας για να υπογραμμίσει ότι η πιλοτική δίκη θα αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα.

Σχολιάζοντας, δε, τις εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι επιχειρείται ασφυκτικός έλεγχος στη νομολογία για υποθέσεις που αφορούν ευρύτατες ομάδες πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι είναι μια επιχειρηματολογία που εμφανίζει τους δικαστικούς λειτουργούς, να μην είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίσουν σωστά.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καλλιεργείται μια τέτοια άποψη, αν όντως θέλουμε να συμβάλλουμε προς τη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Τσιάρας και κάλεσε τα κόμματα να διαλέξουν γιατί «δεν γίνεται οι δικαστές να επηρεάζονται από υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου ή από υποθέσεις των funds και από την άλλη, οι ίδιοι δικαστές να είναι αυτοί που αποφασίζουν υπέρ των αναδρομικών στους συνταξιούχους».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *