Σταϊκούρας: Έρχονται 3 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Μάιο

Ενδείξεις δυναμικού γυρίσματος παρουσιάζει η οικονομία, καθώς τις επόμενες 5 εβδομάδες, αναμένεται να διοχετευτεί ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ήδη τα στοιχεία του α΄ τριμήνου και του Μαρτίου, δείχνουν εκτίναξη της βιομηχανικής παραγωγής και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα:

  1. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διοχετευτεί ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ σε νοιοκυριά και επιχειρήσεις, όπως δήλωσε χθες το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έτσι, το πακέτο των μέτρων θα ανέλθει φέτος σε 15,5 δισ. και με τα περυσινά 24 δισ. ευρώ, θα ανεβάσουν το συνολικό ύψος στα 40 δισ. ευρώ. Εντός του μηνός, αλλά και τον Ιούνιο αναμένεται να δοθούν τα τελευταία 200 εκατ. ευρώ από την “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7”, ενώ το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων “Γέφυρα ΙΙ” θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρόω (πήρε παράταση έως τις 31 Μαίου). Παράλληλα, θα ενισχυθούν έως το τέλος του μηνός 100.000 επιχειρήσεις με το ποσό των 130 εκατ. ως “ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού”, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις παγίων δαπανών. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το κράτος θα καλύψει έως το τέλος του έτους τμήμα των πάγιων δαπανών αφού αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα “ΣΥΝ-Εργασία”, ενώ έρχονται και προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για παιδότοπους και γυμναστήρια.

Για το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων υπήρξε συνάντηση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Τσακίρη αντίστοιχα, με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, όπου δόθηκαν διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της ρευστότητας, κατά τη διαδικασία της επανεκκίνησης της οικονομίας.

  1. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Απριλίου, βρέθηκε μια ανάσα από τις 100 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον σηματωρό για επιστροφή στην ανάπτυξη. Το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες σχεδόν για όλους τους κλάδους με “ατμομηχανή” τον τουρισμό, ο οποίος επιδρά θετικά στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ βελτιώνεται συνεχώς και το κλίμα στις Κατασκευές.
  2. Ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 5,5%, η οποία εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι τον αντίστοιχο περυσινό μήνα υπήρχε lockdown. Αντίστοιχα, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,5%.
  3. Η εισπρακτική δυνατότητα των οφειλόμενων φόρων, σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπόλοιπο του ληξιπρόθεσμου χρέους μειώθηκε κατά 27,8% και μάλιστα περιορίστηκε στα 625 εκατ. ευρώ, από 867 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών αυξήθηκαν κατά 23,4% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ οι οφειλέτες μειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 148.554.  Political

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *