Συμβουλές προς γονείς που έχουν παιδιά στο σπίτι από το Κανάλι – 1

Αφού μένουμε Πειραιά και μένουμε σπίτι πώς θα διαχειριστούμε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και κυρίως πώς θα συμπεριφερθούμε απέναντι στα παιδιά μας, ήταν το θέμα που αναλύθηκε στη σημερινή έκτακτη εκπομπή που έκανε στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 από τις 10,45 έως τις 13.45, ο δημοσιογράφος Νίκος Παρασκευάς με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρου Τζεφεράκου, που είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του μαιευτηρίου ΡΕΑ.

Στην εκπομπή μίλησαν εγκεκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με τα παιδιά, ενώ στο δεύτερο μέρος αναλύθηκαν θέματα της καθημερινότητας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πρώτη μίλησε η κα. Ελπίδα Κυριακάκη, νηπιαγωγός, Προϊσταμένη Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Πειραιά, η οποία τόνισε πως το απλό είναι το καλύτερο. Όπως είπε, αυτό το διάστημα που τα παιδιά μένουν στο σπίτι θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση διότι κάπου θα πρέπει να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Γι’ αυτό πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και σύνεση και να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Όπως είπε θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά με ιδιαίτερη σχολαστικότητα τα κινητά τηλέφωνα, η τηλεόραση και το διαδίκτυο για να μην προκληθεί στα παιδιά εθισμός. Δεν λέμε να τα αποκλείσουμε από την τεχνολογία είπε απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του κου. Τζεφεράκου, αλλά να τα χρησιμοποιούν όλα με μέτρο. Σαφώς τα παιδιά θα πρέπει να έχουν επικοινωνία, θα πρέπει να παίζουν κάποια παιχνίδια, να βλέπουν κάποια προγράμματα αλλά να μην είναι καθηλωμένα 24 ώρες εκεί. Όλα να έχουν την ώρα της και όλα να έχουν συγκεκριμένο χρόνο λήξης.

Η κα. Κυριακάκη πρότεινε να έχουμε με τα παιδιά μας περισσότερες οικογενειακές δράσεις στο σπίτι, να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά ή ακόμα και να επιχειρούμε να μεταφέρουμε αυτά που διαβάσαμε σε θεατρικό δρώμενο μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά είναι απλές συνταγές για να εκτονώνονται τα παιδιά, να έχουν μια δημιουργική απασχόληση και να περνάνε τον καιρό τους στο σπίτι όσο καλύτερα γίνεται.

Από την πλευρά της η κα. Μαρία Κουρούκλη, κοινωνική λειτουργός, ειδική συνεργάτης στου Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά, τόνισε ότι σίγουρα τα παιδιά χρειάζονται ειδική διαχείριση στο σπίτι και ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι τους διότι τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα μέσω παραδείγματος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μην μαλώνουμε μπροστά τους, να μην καπνίζουμε και γενικά να μην τους μεταφέρουμε τις δικές μας κακές συνήθειες. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε υπογράμμισε η κα. Κουρούκλη, είναι ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην ανατρέψουμε την κανονικότητα της ζωής των παιδιών μας, δεδομένου ότι όταν τελειώσει η κρίση θα πρέπει τα παιδιά μας να συνεχίσουν τον ρυθμό ζωής που είχαν και να μην μοιάζουν σαν απροσάρμοστα.

Στη συνέχεια μίλησε, ο κ. Αντώνης Λαμπράκης, Κοινωνιολόγος, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής Νοσοκ. Παίδων “Αγία Σοφία”, Ιδιοκτήτης Κέντρου Ειδικών Θεραπειών “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ”, Ιδιοκτήτης Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης Δημιουργικής Απασχόλησης και Μαθησιακής Υποβοήθησης “ΛΟΓΟ-ΤΕΧΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ”, ο οποίος αναφέρθηκε στα παιδιά που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Όπως είπε ο κ. Λαμπράκης, ειδικά αυτά τα παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, χωρίς θύμο και χωρίς νεύρα. Γιατί τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν υπερ-κινητικότητα, να έχουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά έχουν αυξημένη αντίληψη και εισπράττουν το κάθε τι στον υπερθετικό βαθμό. Εκείνο που χρειάζεται, είπε ο κ. Λαμπράκης, είναι να έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με τα παιδιά για να μην χάσουν την σειρά τους και να μην αισθανθούν απομονωμένα. Ακόμα πρέπει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να τα φέρνουμε σε επαφή με τους συμμαθητές τους, με τους φίλους τους, με τους δασκάλους τους, δηλαδή με τα πρόσωπα που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή για να μην αισθάνονται ότι κάτι έχει τελειώσει. Επίσης, να τα προτρέπουμε σε διάφορες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, όπως ασκήσεις, να δένουμε ένα κορδόνι στις καρέκλες για να το περνάνε, αν είναι δυνατόν να φτιάχνουμε ένα υποτυπώδη στίβο μάχης με έπιπλα του σπιτιού για να ασχολούνται, να τα αφήνουμε ή να τα μαθαίνουμε να μαγειρεύουν, να κάνουν μπάνιο, και να ασχολούνται με ό,τι τα ευχαριστεί. Κυρίως όμως τόνισε ο κ. Λαμπράκης, θα πρέπει όταν τα παιδιά αντιδρούν εμείς να μην θυμώνουμε. Να τα αφήνουμε να εκτονωθούν, να τους περάσει ο θύμος και μετά με ήπιο τρόπο να τους ζητήσουμε να μας εξηγήσουν τι τους έφταιξε.
Υπάρχουν τρόποι κατέληξε ο κ. Λαμπράκης για να ζήσουμε όμορφα με τα παιδιά αυτές τις ώρες που θα είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Και επιτέλους ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με τα παιδιά μας, κάτι που δεν το είχαμε τις υπόλοιπες μέρες που τρέχαμε για τις δουλειές μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματόγιαννης αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με τον αποκλεισμό των δικηγόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Όπως είπε, ενώ η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε εξαρχής ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν το επίδομα αυτό, τελικά εξαιρέθηκαν εκείνοι που ανήκουν στον επιστημονικό κλάδο, όπως δικηγόροι. Όπως είπε ο κ. Σταματόγιαννης έχουν γίνει συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της Κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση και να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ οι δικηγόροι, οι οποίοι με βάσει τα εισοδηματικά τους κριτήρια έχουν ανάγκη. Δηλαδή, εκείνοι που δεν είναι έμμισθοι σε κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί, που δεν λειτουργούν τα γραφεία τους και δεν έχουν άλλα έσοδα από πουθενά και εκείνοι που δεν έχουν καθόλου δουλειά. Όπως είπε, είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση και ότι γίνονται συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Σταματόγιαννης είπε ακόμα πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προτίθεται να δωρήσει έναν αριθμό αναπνευστήρων σε νοσοκομεία του Πειραιά και με την αφορμή αυτή ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρος Τζεφεράκος του είπε ότι πέρα απ’ αυτό το καλύτερο θα είναι να συμβάλλουν και οι δικηγόροι, όπως και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι αυτής της χώρας που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, στην επιτυχία των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού γιατί είναι καλύτερα να μην φτάσουμε στους αναπνευστήρες, αλλά να προλάβουμε το κακό πριν γίνει. Όχι βέβαια ότι δεν σεβόμαστε τη δωρεά που κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος, αλλά καλό θα είναι να μην εξαπλωθεί η νόσος για να μην χρειάζονται τέτοιες δωρεές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *