Τάκης Χατζηπέρος ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ΜΕΓΑΛΟΣ λόγος για την “ανάπτυξη”, που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει.

Απ’ ό,τι έχουμε διαπιστώσει, σχεδόν όλες οι απόπειρες, γίνονται χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Τελευταίο “κατόρθωμα” είναι τα έργα για την επέκταση του προβλήτα της κρουαζιέρας στον Πειραιά.
– Χωρίς καθαρές κι εγκεκριμένες μελέτες.
– Χωρίς σεβασμό στο πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής, Κονώνεια Τείχη κι όχι μόνον.
– Χωρίς σεβασμό στην παράδοση του Π.Ναυτικού , με την υποβάθμιση της Ιστορικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
– Χωρίς σεβασμό στους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά.
– Χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον του Σαρωνικού και την ποιότητα των αλιευμάτων της περιοχής.
Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με πανηγυρικό τρόπο [συμμετοχή κυβέρνησης-τοπικής αυτοδιοίκησης Α&Β βαθμού κλπ.] μέσα στην καρδιά της δύνης της πανδημίας του κορωνοϊού. Γιατί άραγε ??? Μήπως κινείται στα όρια της νομιμότητας ??
Γιατί τέτοια πρεμούρα για την κρουαζιέρα τώρα, που δέχεται ο κλάδος ένα θανάσιμο πλήγμα διεθνώς ??
Ιδιαίτερα δε όταν δεν έχουν λυθεί τα παράπλευρα προβλήματα που θα δημιουργήσει η πλήρης λειτουργία της κρουαζιέρας [όταν κι όποτε λειτουργήσει], όπως είναι το απίστευτο κυκλοφοριακό χάος που θα δημιουργηθεί, οι αέριοι ρύποι, που ήδη είναι πολύ αυξημένοι και που θα επιδεινωθούν με την άφιξη νέων επιπλέον MEGA CRUISE -SHIPS.
Η αγανάκτηση λοιπόν των κατοίκων του Πειραιά και των Δήμων των Περ. Ενοτήτων του Πειραιά και των Νήσων Αττικής είναι απολύτως δικαιολογημένη και βέβαια σαν εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος θα μου ήταν ηθικά αδιανόητο να μην συμμετάσχω ενεργά, με προσυπογραφή της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
Στις 11/06/2020 ο Πρόεδρος του ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών στο θαλάσσιο εργοτάξιο του Πειραιά, μέχρι την τελική απόφαση.
Αυτή είναι μια νίκη του Πειραϊκού λαού, αλλά θέλει ΜΕΓΑΛΗ προσπάθεια και πολύ δρόμο ακόμα και θα είμαστε εκεί.
Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττω, καθόσον είχα προσφύγει και το ’15 κατά της απόφασης Μουσσουρούλη για την παραχώρηση της Ιστορικής Χερσονήσου της Κυνόσουρας, Αδόμητης Ζώνης ‘Α”, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και δεν έμεινα εκεί, καθότι η τότε αίτηση ακύρωσης που είχε υποβληθεί, απερρίφθη λόγω εκπροθέσμου, αλλά συνέχισα με επιστολές, ιδιαίτερα προς τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του ΠΡΑΤΤΩ κ. Νίκο Κοτζιά, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ΤΟΥ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ FOROUM. Κι αυτό με την πεποίθηση ότι οι Κινέζοι, φορείς ενός πανάρχαιου πολιτισμού θα σεβαστούν το χώρο.
Επιπλέον με παρεμβάσεις στο ΚΑΣ με αιτιολογημένες εκθέσεις αλλά και προς τα συναρμόδια Υπουργεία κι Υπηρεσίες και με τη συνεργασία του Δήμου Σαλαμίνας καταφέραμε να εξαιρεθούν τα 835 στρέμματα του Αρχαιολογικού χώρου Αδόμητης Ζώνης ‘Α’.

Παν. Χατζηπέρος.

Περ. Σύμβουλος Αττικής

Μέλος της Πολ. Γραμ. του ΠΡΑΤΤΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *