Θέλουν να εξαφανίσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις με αφορμή την Folli Follie

Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση Folli Follie Group έφεραν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη μετασχηματισμού των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων και την υιοθέτηση σύγχρονων δομών εταιρικής διακυβέρνησης.

Στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών αλλά και νομικοί εξηγούν πως ο μετασχηματισμός μιας οικογενειακής επιχείρησης που κατάφερε να μεγαλώσει και να αποκτήσει σημαντικό αποτύπωμα, εντός και εκτός της ελληνικής αγοράς, σε έναν όμιλο με στέρεες βάσεις χωρίς εξαρτήσεις από συγγενικούς ή οικογενειακούς δεσμούς αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η  ανάγκη αυτή  είναι, σε γενικές γραμμές ίδια σε οικονομίες με ανάλογα χαρακτηριστικά όπως της Ελλάδας και αποτελεί αντικείμενο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από μεγάλους οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την οργάνωση, το διαχωρισμό λειτουργιών εντός της επιχείρησης, τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, τη χρήση του outsourcing και τη χάραξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου δράσης και ανάπτυξης.

Ήδη από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ο όμιλος Olympia, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας που ίδρυσε ο Πάνος Γερμανός και σήμερα αποτελεί το βασικό hub 8 αυτόνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι διοικητικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο όμιλος Olympia δημιούργησαν μια νέα δομή με στόχο να μετασχηματιστεί σε έναν πολυεθνικό οργανισμό, με σύγχρονους μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης. Στην καρδιά των αλλαγών αυτών βρίσκεται πλέον όχι ο βασικός όμιλος, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελεί το κύριο όργανο αποφάσεων για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη πορεία του ομίλου στο μέλλον. Εντάσσονται, δε, σε μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, οι οικογενειακές επιχειρήσεις να αποκτήσουν χαρακτηριστικά, δομές και λειτουργίας πολυεθνικών ομίλων, αναβαθμίζοντας το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησής τους.

Η απόφαση που έλαβε ο Πάνος Γερμανός έγινε στο πλαίσιο αυτό, εστιάζοντας παράλληλα στην ενίσχυση της φυσιογνωμίας του ομίλου Olympia, στην αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, της διεύρυνσης των στρατηγικών δυνατοτήτων του και της πρόθεσης ανάληψης νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προετοιμάστηκε, δε, επί μακρόν από έναν εκ των μεγαλύτερων και εμπειρότερων αμερικανικών συμβουλευτικών εταιρειών σε θέματα μετασχηματισμού family businessses.

Απότοκος των αλλαγών που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, τον εκτελεστικό ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Olympia ανέλαβε ο Ρόμπυ Μπουρλάς, μέχρι πρότινος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Westnet. Παράλληλα, ο Κώστας Καραφωτάκης, μέχρι πρότινος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Olympia, τοποθετήθηκε Σύμβουλος του Ομίλου και μέλος του Δ.Σ με βασική ευθύνη τη στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης του Ομίλου, ενώ ο Γιάννης Καραγιάννης παρέμεινε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Αντίστοιχη ανησυχία προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα, έχει εκφραστεί επίσης από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο,  ιδρυτή και επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων της χώρα, της Chipita. Ο γνωστός επιχειρηματίας μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του ΣΕΒ ανέφερε ότι “η μεγαλύτερη ανησυχία μου και η μεγαλύτερη έγνοια μου είναι να παραδοθεί η σκυτάλη με έναν σωστό τρόπο, καθώς η ποιότητα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων (σ.σ. των εργαζομένων και συνεργατών της Chipita) εξαρτάται από αυτή την κίνηση. Ο πιο δύσκολος στόχος από εδώ και πέρα είναι η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά. Είναι ένας στόχος τον οποίο πάρα πολλοί επιχειρηματίες με μεγάλη καριέρα σε όλη την ζωή τους σε αυτό τον στόχο απέτυχαν. Και υπάρχουν αντίθετα επιχειρηματίες που έκαναν μέτρια καριέρα αλλά στο θέμα του πως παρέδωσαν την σκυτάλη ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστοι”.

Πλέον είναι φανερό πως οι υιοθέτηση, στην πράξη, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης από τις family businesses στην Ελλάδα προκειμένου η εταιρεία να διασφαλίσει την απόδοσή της, τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο στην άσκηση της διοίκησης, τα συμφέροντα των μετόχων και τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) αποτελούν εχέγγυο για το μέλλον.

Νίκος Χρυσικόπουλος (από το capital)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *