Τα στοιχήματα του Τάκη Αβραμίδη και το Κανάλι-1
Στα πλαίσια της παρουσίασης των ιστορικών ραδιοφώνων της πόλης πήραμε συνέντευξη από τον Παναγιώτη Αβραμίδη, πρόεδρο του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4».
Το «Κανάλι Ένα 90,4» είναι ένα ιστορικό ραδιόφωνο από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (13 Μαΐου 1987). Ξεπέρασε εφέτος τα 30 χρόνια ζωής και αυτές τις 3 δεκαετίες έχει προσφέρει πολλά στο χώρο του πολιτισμού αλλά και στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της πόλης.
Στο πέρασμα των ετών το «Κανάλι Ένα» αντιμετώπισε εποχές, άνθισης αλλά και πολλές δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια (μετά το 2015) γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ανασυγκρότησης του σταθμού από τον πρόεδρο της ΔΗ.ΡΑ.Π, αντιδήμαρχο, Παναγιώτη (Τάκη) Αβραμίδη και τους συνεργάτες του.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Αβραμίδης μας αναλύει το ρόλο ενός σύγχρονου Δημοτικού ραδιοφώνου και μας μιλά για τα όνειρά του για το σταθμό καθώς και για τις παρεμβάσεις στην οργάνωσή του.
Είστε γέννημα – θρέμμα Πειραιώτης, τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά της πόλης;
Ακριβώς αυτό, το ότι είμαι γέννημα – θρέμμα Πειραιώτης. Αγαπώ την πόλη που γεννήθηκα και που ζω και πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να κάνει οτιδήποτε μπορεί για τον τόπο του. Υπό αυτή την έννοια, ένας άνθρωπος με ανησυχίες, με αντίληψη για το τι συμβαίνει γύρω του και πάνω απ όλα με πάθος για τον Πειραιά, δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τα κοινά.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι δεν επεδίωξα να μπω στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά επέλεξα να υπηρετήσω την πόλη μου, από τον πρώτο βαθμό, δηλαδή από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς πιστεύω ότι μόνο έτσι θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα και να βοηθήσω πιο ουσιαστικά τον Πειραιά και τους συμπολίτες μου.
Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το ιστορικό Δημοτικό Ραδιόφωνο, Κανάλι Ένα 90,4;
Όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου η Δημοτική Αρχή Μώραλη στην οποία ανήκω, είχε προταθεί σε κάποιους αιρετούς μεταξύ των οποίων και σε εμένα, να ηγηθούν της προσπάθειας για ανάκαμψη του Δημοτικού Ραδιοφώνου το οποίο εκείνη την εποχή ήταν υπερχρεωμένο και με πολλά λειτουργικά προβλήματα.
Όλοι οι άλλοι δεν θεώρησαν ελκυστική την πρόταση, αφού όπως γνωρίζετε η διοίκηση μιας Δημοτικής επιχείρησης έχει και ποινικές ευθύνες εφόσον δεν καταφέρει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που βρήκε. Εγώ θεώρησα πρόκληση την πρόταση αυτή και την αποδέχτηκα γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν, αφ’ ενός γιατί έχω πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και μια ζωή ασχολούμαι με τον δημόσιο τομέα αφού μέχρι την συνταξιοδότησή μου ήμουν στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών. Γνώριζα λοιπόν τις δυσκολίες αλλά γνώριζα και τι έπρεπε να κάνω για να τις διορθώσω.
Είστε επικεφαλής του Δημοτικού Ραδιοφώνου από το 2015. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πως καταφέρατε να τις ξεπεράσετε;
Όπως είπα και προηγουμένως οι δυσκολίες ήταν πολλές και ποικίλες. Θα αναφερθώ κατ’ αρχήν στα υπέρογκα χρέη που είχε ο σταθμός στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και τα οποία αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν θα αποτελούσαν απειλή για την συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.
Με συνεχείς προσπάθειες μείωσης και εξορθολογισμού των δαπανών και εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις που έγιναν κατά καιρούς καταφέραμε με την αρωγή πάντα και την απλόχερη στήριξη του δημάρχου Γιάννη Μώραλη να φέρουμε τα πράγματα σε λογαριασμό και σήμερα η ΔΗ.ΡΑ.Π να είναι αν όχι η μοναδική, μια από τις ελάχιστες Δημοτικές Επιχειρήσεις που έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Και όλα αυτά την στιγμή που αναλάβαμε ως επιχείρηση να πληρώνουμε εμείς τις δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα που μέχρι την στιγμή που μας ανατέθηκε η διοίκηση του σταθμού τις πλήρωνε ο Δήμος. Επίσης καταφέραμε και μειώσαμε και το ποσόν με το οποίο επιχορηγεί ο Δήμος το ραδιόφωνο κάθε χρόνο.
Οι άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε είναι οι δικονομικές περιπέτειες μετά από δικαστικές απαιτήσεις υπαλλήλων που απολύθηκαν μετά από ελέγχους του ΑΣΕΠ, αλλά και από προμηθευτές που είχαν εκκρεμότητες από τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα είμαστε θα έλεγα σε ένα καλό σημείο αφού ότι ήταν σε βάρος μας ολοκληρώθηκε ενώ τώρα έχουμε περάσει και εμείς στην αντεπίθεση.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος ενός σύγχρονου δημοτικού ραδιοφώνου;
Το δημοτικό ραδιόφωνο βασικά πρέπει να είναι ένα εργαλείο για τον Δημότη. Να τον ενημερώνει, να τον ψυχαγωγεί και να του παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες που βρίσκονται στην πόλη, να τον καθοδηγεί σε θέματα γραφειοκρατίας και να του επιλύει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα έχει στην καθημερινότητά του.
Πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται ότι έχει την δική του φωνή μέσω του Δημοτικού ραδιοφώνου και ότι η φωνή αυτή ακούγεται. Μόνο έτσι ένα δημοτικό ραδιόφωνο θα μπορεί να λέει ότι εκπληρώνει με συνέπεια την αποστολή του.
Ποιοι είναι οι πυλώνες του προγράμματος του σταθμού; Οι τομείς του πολιτισμού και της οικολογίας είναι ανάμεσα σε εκείνους που σας απασχολούν;
Το πρόγραμμα του σταθμού στηρίζεται στην ενημέρωση για τοπικά θέματα, για πολιτικές και αθλητικές εξελίξεις, για διεθνείς ειδήσεις και επιστημονικά θέματα. Παράλληλα στηρίζεται στην ψυχαγωγία με έμφαση στην ελληνική μουσική αλλά και με ζώνες για rock, για ιταλικό και γαλλικό τραγούδι.
Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες του προγράμματος και δεν νομίζω ότι ένας δημοτικός ή κρατικός σταθμός μπορεί να βασιστεί κάπου αλλού. Όσο για τον πολιτισμό και την οικολογία σαφώς και είναι τομείς που μας απασχολούν διότι ο Πειραιάς έχει τεράστια ιστορία, είναι παραθαλάσσια πόλη και κατά συνέπεια το οικοσύστημα ανάγεται στις πρώτες προτεραιότητες, ενώ υπάρχουν και άλλοι τομείς που μας απασχολούν ιδιαίτερα όπως ο τομέας της ναυτιλίας και της κοινωνίας, του περιβάλλοντος. Για όλους αυτούς τους τομείς υπάρχουν εξειδικευμένες εκπομπές, αφιερώματα και ό,τι άλλο απαιτείται για να προβληθούν και να αξιοποιηθούν.
Οι πολίτες έχουν λόγο στο Ραδιόφωνο του Δήμου;
Μια παλιά παροιμία των εφημερίδων λέει ότι ο καλύτερος ρεπόρτερ είναι ο αναγνώστης. Εμείς εδώ το έχουμε αντιστρέψει λίγο και το έχουμε κάνει ο καλύτερος ρεπόρτερ είναι ο ακροατής. Κατά συνέπεια όχι μόνο έχουν λόγο οι πολίτες στο ραδιόφωνο αλλά έχουν και εξέχουσα θέση.
Μας ενδιαφέρει η γνώμη τους, θέλουμε την παρέμβασή τους και σεβόμαστε την άποψή τους. Ο ρόλος μας είναι να υπηρετούμε τον δημότη, να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Αυτό ακολουθούμε με προσήλωση και αυτό επιδιώκουμε διακαώς.
Πρόσφατα έχετε προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οργάνωση του δημοτικού ραδιοφώνου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτές;
Οι αλλαγές που κάναμε αποσκοπούν περισσότερο στο να κάνουν το δημοτικό ραδιόφωνο πιο λειτουργικό, πιο σύγχρονο και πιο αποδοτικό υπό την έννοια ότι επιφέρουν και οικονομίες κλίμακος.
Δηλαδή ανανεώσαμε τον εσωτερικό κανονισμό, καταργήσαμε διευθυντικές θέσεις που είχαν ανάλογες αμοιβές και καθιερώσαμε την εφαρμογή μεθόδων που ανταποκρίνονται στο σήμερα, σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία αλλά και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού, την προσέλκυση διαφημίσεων, την τροποποίηση του προγράμματος ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και πιο γόνιμο.
Παράλληλα εκσυγχρονίσαμε τα σημεία εκπομπής του σήματος του ραδιοφώνου για να ακούγεται σε περισσότερες περιοχές και να έχει καλύτερη ποιότητα ο ήχος ενώ κάναμε ριζικές αλλαγές στα studio και στους χώρους εργασίας του προσωπικού. Βασικό μας μέλημα είναι να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, να έχουμε καλό ήχο και καλό πρόγραμμα.
Επίσης αναπτύξαμε σε επαγγελματικά πρότυπα το site του σταθμού, ενώ ανοίξαμε το ραδιόφωνο σε όλα τα social media, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μας βρίσκει εύκολα όπου και αν βρίσκεται και να επικοινωνεί μαζί μας.
Στους στόχους μας είναι να αναπτύξουμε και την web TV, η οποία λειτουργεί μεν και σήμερα πραγματοποιώντας κάποιες μεταδόσεις εκδηλώσεων ή συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά σίγουρα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και θα τα εξαντλήσουμε.
Ποιο είναι το όνειρό σας για το Κανάλι Ένα;
Όταν ανέλαβα την ευθύνη του σταθμού, όπως είπα και πιο πριν, ο στόχος μου ήταν να αντιμετωπίσω τα επείγοντα προβλήματα που υπήρχαν. Επειδή όμως όπως λέει και η παροιμία «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», τώρα που αυτές οι δυσχέρειες ξεπερνιούνται τα όνειρά μας για το «Κανάλι Ένα» δεν έχουν ταβάνι.
Κατ’ αρχήν εκείνο που θέλω είναι να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού. Ομολογουμένως περνάει από σαράντα κύματα μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις άδειες, τις συχνότητες κλπ.
Από εκεί και πέρα ονειρεύομαι ένα ακόμα πιο ποιοτικό και λειτουργικό ραδιόφωνο που θα είναι η φωνή αλλά και το αποκούμπι των Πειραιωτών και ταυτόχρονα στο μέλλον μια δημοτική τηλεόραση που θα λειτουργεί βέβαια ως web TV γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
Όταν φτάσω στο σημείο να υλοποιήσω αυτούς τους στόχους τότε να είστε σίγουροι ότι θα έχω και άλλους να σας πω.
Ogdoo.gr