Αναβαθμίζεται η  σημαία της Κύπρου

Γράφει ο: Φίλης Καϊτατζής

«Η κυπριακή σημαία δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των σημαιών υπό παρακολούθηση (targeted list) από την αμερικανική ακτοφυλακή (“US Coast  Guard” ή “USCG”) σε σχέση με τη συμμόρφωση της με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας», ανακοίνωσε το  υφυπουργείο ναυτιλίας  παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα  της ετήσιας έκθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το 2019 σχετικά με τον έλεγχο του κράτους σημαίας.

Η υφυπουργός ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου  δήλωσε:  Η Εθνική  Ναυτιλιακή Στρατηγική της Κύπρου έχει πετύχει την μείωση των ποσοστών κατακρατήσεων πλοίων στις ΗΠΑ, εδραιώνοντας   τη φήμη  της κυπριακής  σημαίας ως ποιοτικής σημαίας .

Ο μέσος όρος κατακράτησης κυπριακών πλοίων για την περίοδο 2017-2019, ήταν 0,96% σε σύγκριση με τον μέσο όρο USCG που ήταν 1,08%. Το 2019, το ετήσιο ποσοστό κατακράτησης κυπριακών πλοίων μειώθηκε στο 0,55%, από 1,79% το 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό USCG 2019 ήταν 1,12%.

Τα βελτιωμένα αυτά δεδομένα είναι « αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Ναυτιλίας που εφαρμόζει το υφυπουργείο ναυτιλίας από την εγκαθίδρυσή του προκειμένου να εδραιώσει την Κύπρο ως ένα από τα κορυφαία ποιοτικά νηολόγια παγκοσμίως και ως ένα ολοκληρωμένου ναυτιλιακού συμπλέγματος.  Σε πρακτικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επιθεωρήσεις για τα κυπριακά πλοία στα λιμάνια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα προστίθεται  κύρος στην κυπριακή σημαία, η οποία συγκαταλέγεται στη «λευκή λίστα» των μνημονίων συνεννόησης  του Παρισιού και Τόκυου.

Η κα Πηλείδου, δήλωσε: «Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην παροχή προσαρμοσμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών σε όλους τους συνεργάτες μας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη ναυτιλιακή ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια το Υφυπουργείο Ναυτιλίας «εισήγαγε σειρά νέων εφαρμογών, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των  στοιχείων των ναυτικών, την ηλεκτρονική επαλήθευση των πιστοποιητικών των ναυτικών, την ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση των φορολογικών δηλώσεων, τον ηλεκτρονικό υπολογισμό της φορολογίας και μια διαδραστική πλατφόρμα σταδιοδρομίας για ναυτικούς».

Είμαστε ικανοποιημένοι, είπε η  υφυπουργός ναυτιλίας , διότι  «η στρατηγική μας βελτίωσε σημαντικά τις υπηρεσίες μας στους πλοιοκτήτες και έχει ενισχύσει την ασφάλεια, γεγονός που αντανακλάται στη μείωση του ποσοστού των κατακρατήσεων.  Είναι σε εξέλιξη, επίσης, η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου του κράτους λιμένα, καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, με στόχο την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης».

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου «με στόχο τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, έχει εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΕ για την παράταση του Συστήματος Φόρου Χωρητικότητας για άλλα δέκα χρόνια (μέχρι το 2030)».

Ταυτόχρονα, το Υφυπουργείο» έχει υιοθετήσει μέτρα για την προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, ενώ η θαλάσσια τεχνολογία και καινοτομία έχει αποκτήσει νέα δυναμική με τη δημιουργία του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου (CMMI)».

Για τον ρόλο της Κύπρου η κα Πηλείδου  τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι ως μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, και ως ναυτιλιακό κράτος-μέλος της ΕΕ, στοχεύοντας διαχρονικά στην ουσιαστική συμβολή μας για τη διαμόρφωση των διεθνών πολιτικών για πιο πράσινη, τεχνολογικά προηγμένη  και ασφαλέστερη ναυτιλιακή βιομηχανία».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *