Γι’ αυτή τη φωτογραφία ξυλοκόπησαν και απέλυσαν φωτορεπόρτερ [εικόνες]
Ο φωτορεπόρτερ Jibon Ahmed από το Μπαγκλαντές δημοσίευσε πρόσφατα στο Facebook τη φωτογραφία ενός ζευγαριού να φιλιέται στη βροχή.
Μπορεί οι περισσότεροι να είδαν το καρέ ως μια ρομαντική στιγμή γεμάτη τρυφερότητα και αγάπη, ωστόσο, δεν ισχύει για όλους. Αρκετοί από τη χώρα του Ahmed τη θεώρησαν άσεμνη με αποτέλεσμα ο φωτογράφος να ξυλοκοπηθεί και να απολυθεί.
Η Washington Post αναφέρει πως η φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα έγινε viral και προκάλεσε θετικά σχόλια. Η συντηρητική, όμως, πλειοψηφία της μουσουλμανικής χώρας θεώρησε πως το στιγμιότυπο ξεπέρασε τα όρια.
«Τα ζευγάρια γίνονται όλο και πιο παράτολμα μέρα με τη μέρα», σχολίασε ένας σύμφωνα με το News18. «Στο παρελθόν αυτά γίνονταν μυστικά. Τώρα τα κάνουν στο φως της ημέρας. Η ημέρα που θα κάνουν έρωτα δημόσια δεν είναι μακριά».
Ο φωτορεπόρτερ «έπιασε» με τον φακό του την στιγμή, καθώς περνούσε από την Πανεπιστημιούπολη. Μετά τη λήψη, έστειλε τη φωτογραφία στο Purboposhchimbd, όπου εργάζεται, με τους συντάκτες να την απορρίπτουν, εκτιμώντας πως θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια. Τότε, αποφάσισε να την ποστάρει στους προσωπικούς του λογαριασμούς σε Facebook και Instagram.
Οι επόμενες ημέρες ήταν δύσκολες για τον Ahmed, καθώς ξυλοκοπήθηκε από συναδέλφους τους, όπως αναφέρει η Washington Post και ο προϊστάμενός του τον απέλυσε.
«Δεν έχω προβεί σε νομικές ενέργειες επειδή είναι συνάδελφοί μου και θα συνεργαστώ μαζί τους στο μέλλον. Το γραφείο δεν μου αιτιολόγησε τον λόγο της απόλυσης. Μου είπαν ότι δεν μπορώ να δουλέψω εκεί πια», αναφέρει ο φωτορεπόρτερ.
Ο Khujista Nur-e-Naharin, επικεφαλής του Ahmed στο Purboposhchimbd, λέει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν έπαιξε ρόλο στην επίθεση. «Η επίθεση ήταν αποτέλεσμα προσωπικών διαφορών. Ο καθένας σε επαγγελματικό επίπεδο τον συνεχάρη για τη λήψη»,είπε.
Ο Ahmed πάντως υπερασπίζεται τη δουλειά του, δηλώνοντας στο News18: «Κάθε δουλειά έχει τα δικά της προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της άποψης των ανθρώπων. Μια στρεβλή άποψη ηθικής δεν μπορεί να υπαγορεύσει το έργο ενός καλλιτέχνη».