Καυγάδες και συναισθηματικό “κλείσιμο” προκαλούν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αν νιώθετε έντονη οργή κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής προστριβής, καλό θα είναι να παρακολουθήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Αν πάλι είστε σφιγμένοι, πρέπει να προσέξετε την πλάτη σας.
Μία μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρκλι και του πανεπιστημίου Northwestern, που βασίστηκε σε δεδομένα μιας 20ετίας για τη συμπεριφορά των ζευγαριών κατά τη διάρκεια καυγάδων, δείχνει πως τα ξεσπάσματα θυμού μπορεί να προμηνύουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Από την άλλη μεριά, το συναισθηματικό «κλείσιμο» φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο μυοσκελετικών παθήσεων.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, ψυχολόγος του πανεπιστημίου Μπέρκλι, Ρόμπερτ Λέβινσον «τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς συνδέονται τα συναισθήματα μας με την υγεία, και πως οι συμπεριφορές μας, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να προβλέψουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις για την υγεία»
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα του συσχετισμού συναισθημάτων και υγείας, αφορούσαν περισσότερο του άνδρες, ωστόσο ορισμένες από τις βασικές συσχετίσεις αφορούσαν και τις γυναίκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *