Κορκίδης: «Ένα ιδιαίτερο Πάσχα με πρωτόγνωρες αλλαγές, αλλά με την ίδια πάντα πίστη και ελπίδα για Ανάσταση και ζωή»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι αυτές τις άγιες μέρες υπό κανονικές συνθήκες θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές των παιδικών δώρων, του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία. Η πασχαλινή αγορά, είναι συνήθως περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, με διάρκεια που δεν ξεπερνά την εβδομάδα και συνολικά ο τζίρος δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκ. ευρώ στον κλάδο των τροφίμων. Βεβαίως φέτος με την αγορά σε “καραντίνα” θα περιοριστεί μόνο στον τζίρο των τροφίμων και προφανώς με λιγότερες πωλήσεις από πέρυσι. Δυστυχώς φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρα διαφορετικές.

Το ευτύχημα πάντως είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων. Τα προϊόντα που αποτελούν τα αντιπροσωπευτικά προϊόντα (Αρνί ή κατσίκι Ελληνικό, Αυγά 6αδα, Τσουρέκι, Ξύδι, Αλεύρι, Μουστάρδα, Φέτα, Γιαούρτι, Κρασί, Μπύρες, Πατάτες, Ντομάτες, Βούτυρο, Μαρούλι, Φύλλο και Αναψυκτικά) του πασχαλινού τραπεζιού για τους Έλληνες καταναλωτές, επιλέγονται από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς. Το τυπικό λοιπόν “πασχαλινό καλάθι” φέτος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54€, ενώ η τιμή χονδρικής του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι στα 4€/kg. Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως το 1/3 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών από πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, λόγω των δυσκολιών στη συγκομιδή, αλλά πάρα την αυξημένη ζήτηση, υπάρχει επάρκεια αγαθών. Ανησυχίες δημιουργούν τα αποτελέσματα έρευνας με το 24% των καταναλωτών να δηλώνει πως τέλειωσαν τα χρήματα του, το 44% ότι έχει χρήματα μέχρι τέλος του μήνα και το 32% μέχρι δύο μήνες ακόμη.

Τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έχουν επηρεάσει τις αγοραστικές, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες του κοινού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ. Τα οικογενειακά πασχαλινά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε αριθμό και ποσότητες. Φέτος δεν θα ταξιδέψουμε εκτός των αστικών κέντρων, δεν θα πάμε στα χωριά για τις ημέρες του Πάσχα, κάτι που σημαίνει ανάμεσα σε άλλα και γεωγραφική ανακατανομή της δαπάνης των νοικοκυριών. Προφανώς γιαυτό τον λόγο θα δούμε μία ενίσχυση πωλήσεων στις αγορές της Περιφέρειας Αττικής και γενικά των αστικών κέντρων. Φέτος το μενού του πασχαλινού τραπεζιού θα είναι επίσης διαφοροποιημένο, με τους καταναλωτές να αγοράζουν και άλλα είδη κρέατος που μπαίνουν στο φούρνο, αφού ο οβελίας δεν σουβλίζεται, αλλά φουρνίζεται. Τα οικογενειακά πασχαλινά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα. Το Πάσχα του 2019 οι 7 στους 10 καταναλωτές συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και οι 3 στους 10 προτίμησαν ταβέρνες και ξενοδοχεία. Το 2020 οι 9 στους 10 θα συμμετέχουν σε μικρό τραπέζι κάτω των 10 ατόμων, αφού άλλες επιλογές να κάνει κάποιος το πασχαλινό τραπέζι στο χωριό και στο κλάδο της εστίασης μηδενίζεται, λόγω των αυστηρών μέτρων.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι 6 στις 10 νοικοκυρές επιλέγουν να φτιάξουν μόνες τους γλυκά και άλλα πασχαλινά εδέσματα σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ 8 στις 10 θα βάψουν αυγά στο σπίτι.

Είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές, παρά το γεγονός πως οι ελληνικές εξαγωγές σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία. Οι εισαγωγές τροφίμων το 2019 ξεπέρασαν τα 4,6 δις ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μας κυμάνθηκαν στα 3,1 δις ευρώ, με τα 840 εκ. ευρώ σε φρούτα και νωπά, καθώς και 660 εκ. σε έλαια και λίπη, ενώ ακολουθούν τα γαλακτομικά. Τη μεγάλη διαφορά στο 1,5 δις ευρώ ελλειμματικού ισοζυγίου στα τρόφιμα, δημιουργεί η αύξηση της εισαγωγής κρεάτων που φτάνει τα 980 εκ. ευρώ. Τα αντίστοιχα μεγέθη στην ΕΕ-27 είναι 895 δις ευρώ εξαγωγές και 863 δις ευρώ εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με θετικό εμπορικό ισοζύγιο 32 δις ευρώ.
Στην ελληνική αγορά η φετινή ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού δεν περιορίζει τους υγειονομικούς ελέγχους, αλλά αντιθέτως τους εντείνει. Τέλος δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών τόσο πριν, όσο και μετά το Πάσχα, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής.
Καλή Ανάσταση!

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *