Κουφοντίνας – Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο εκτελεστής της 17 Νοέμβρη

Αίτημα για υφ’ όρων απόλυση έχει υποβάλει ο Δημήτρης Κουφοντίνας καθώς έχει συμπληρώσει 19 χρόνια στη φυλακή.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικασθεί σε 11 φορές ισόβια για πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες της οργάνωσης που είναι στη φυλακή έχουν το ίδιο δικαίωμα. Δηλαδή οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

Όλοι, πλην του Χριστόδουλου Ξηρού, έχουν το δικαίωμα με τον Ποινικό Κώδικα του 2019, να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 19 έτη φυλάκισης.

Με όρους αποφυλακίστηκε χθες, Πέμπτη, και ο Ηρακλής Κωστάρης, μέλος της 17 Νοέμβρη, ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη.

ΑΠΕ

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι Έλληνας τρομοκράτης, μέλος της Ε.Ο. 17 Νοέμβρη. Ήταν ένα από τα βασικά μέλη της οργάνωσης, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της, ειδικά στις δολοφονίες.

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και παραδόθηκε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, λίγες εβδομάδες μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Δικάστηκε στη δίκη των μελών της οργάνωσης και καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 ανθρωποκτονίες, σε εκρήξεις, σε ληστείες και για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, με αίτημα τη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν. Η απεργία πείνας διήρκεσε ως τις 14 Μαρτίου 2021- οπότε και αυτοβούλως την διέκοψε, ξεπερνώντας τις 65 ημέρες και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.Διάφοροι θεσμοί και προσωπικότητες είχαν απευθύνει έκκληση να βρεθεί λύση.

Γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Το 1972 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα με τους γονείς του, όπου τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται πως “ουδέποτε εργάστηκε στη ζωή του, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια ως μελισσουργός, βοηθώντας στην εργασία την Αγγελική Σωτηροπούλου”. Ο ίδιος ισχυρίσθηκε επίσης ότι παρέδιδε κατ’ οίκον μαθήματα μαθηματικών.

Δράση με τη 17Ν

ΠΑΣΟΚ και Μαοϊκές οργανώσεις

Από τα παιδικά του χρόνια είχε αριστερές τάσεις και ήδη ως μαθητής είχε ενταχθεί στην τοπική οργάνωση της ΠΑΜΚ (μαθητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ) της περιοχής Γκύζη, και μάλιστα υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Μαθητικού Αγώνα, της εφημερίδας των μαθητών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αρθρογραφούσε συστηματικά.

Στο βιβλίο του, εξηγεί την προτίμησή του για το πρώιμο μεταπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ:

«Σε αυτό τον πολιτικό χώρο [ΠΑΣΟΚ] προσχώρησαν πολλοί ριζοσπαστικοποιημένοι νέοι, σεβαστοί αντιδικτατορικοί αγωνιστές, παλιοί αντάρτες και καπεταναίοι του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Πέρα από παγιωμένο κόμμα ήταν ένας πολιτικός χώρος στον οποίο συνυπήρχαν όλες οι τάσεις της Αριστεράς. Τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων στολίζονταν με αφίσες του Μαρξ και του Άρη. Λίγο αργότερα άνοιξαν τα τότε κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, Πανεπιστημίου και Μπενάκη, κάτω από τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας. Βρισκόμουν εκεί καθημερινά. Μπορούσες, τότε, να βρεις εκεί αξιόλογους ανθρώπους, αγωνιστές με ιστορία σε όλη τη διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών, ανθρώπους σεμνούς, συγκροτημένους, με πραγματικό ενδιαφέρον για την τύχη αυτού του λαού. Οι συζητήσεις μαζί τους ήταν μεγάλο σχολείο για μένα. Σπούδαζα τη συλλογική μνήμη, μάθαινα την πραγματική ιστορία, τη ζωντανή προφορική ιστορία που ανέτρεπε τα στερεότυπα των σχολικών εγχειριδίων

Σε ηλικία 17 ετών, συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα όπου και συνελήφθη από την αστυνομία.

Στη συνέχεια αποτέλεσε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την οποία όμως τελικά διεγράφη λόγω των ακραίων απόψεών του, καθώς ήταν υπέρ του ένοπλου αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Στο βιβλίο του περιγράφει την αποξένωσή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ:

«Μπορούσες ακόμα να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού: Στενόμυαλοι, τυπολάτρες, με όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε καινοτόμο. Που από τότε ονειρεύονταν αυτό ακριβώς που θα γίνουν αργότερα: Κρατικά στελέχη, διοικητές τραπεζών και οργανισμών, γραμματείς υπουργείων, βουλευτές και υπουργοί. Πλούσιοι. Οσμιζόσουν ήδη πάνω τους την αποφορά της διαφθοράς και των μελλοντικών τους σκανδάλων

Μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, προσέγγισε τον Μαοϊκό χώρο (ΕΚΚΕ και ΚΚΕ-μλ).[15]

Ένταξη στη 17Ν και δραστηριοποίηση

Εγκατέλειψε την έκφραση και δράση μέσω κομμάτων και πέρασε στη ένοπλη δράση. Έτσι, έγινε μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν γύρω στο 1981-1983 βοηθούσε στη στρατολόγηση νέων μελών και πρωτοστατούσε στις ενέργειες των διάφορων πυρήνων της οργάνωσης. Ήταν και ο ταμίας της οργάνωσης, ο οποίος διαχειριζόταν ένα μέρος από τα χρήματα-προϊόντα των ληστειών. Τα κέρδη των ληστειών της 17Ν ουδέποτε βρέθηκαν και μόνο αυτός και ο Γιωτόπουλος γνωρίζουν πού τελικά βρίσκονται τα χρήματα. Επίσης ήταν παρών στις περισσότερες πράξεις της οργάνωσης για αυτό βαρυνόταν με πολλές κατηγορίες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Δ. Κουφοντίνας χρησιμοποιούσε δύο τουλάχιστον ψευδώνυμα, το «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και το «Δημήτρης Σωτηρόπουλος».

Παράδοση στις αρχές και δίκη

Παραδόθηκε τελικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτοβούλως, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983. Μεταξύ άλλων καταδικάστηκε για τις εξής δολοφονίες:

ΘύμαΙδιότηταΧρονολογία
Νίκος ΜομφεράτοςΕκδότης Απογευματινής1985
Παναγιώτης ΡουσέτηςΟδηγός του Νίκου Μομφεράτου1985
Δημήτρης ΑγγελόπουλοςΒιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής1986
Αλ. Αθανασιάδης-ΜποδοσάκηςΕπιχειρηματίας1988
Ουίλιαμ ΝορντίνΠλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας1988
Παύλος ΜπακογιάννηςΒουλευτής της ΝΔ1989
Ρόναλντ ΣτιούαρτΛοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας1991
Τσετίν ΓιοργκούΤούρκος διπλωμάτης1991
Αθανάσιος ΑξαρλιάνΦοιτητής1992
Μιχάλης ΒρανόπουλοςΔιοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη1994
Ομέρ ΣιπαχίογλουΤούρκος διπλωμάτης1994
Κώστας ΠερατικόςΕφοπλιστής1997
Στίβεν ΣόντερςΤαξίαρχος του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας2000

Ο Θάνος Αξαρλιάν σκοτώθηκε από ρουκέτα που ρίφθηκε με τηλεχειρισμό, και εξερράγη πλησίον διερχόμενου οχήματος όπου βρισκόταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, η γυναίκα του και η 14χρονη ανιψιά του.  Στην ίδια επίθεση, ακρωτηριάστηκαν 2 άτομα, και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι παρευρισκόμενοι.

Επίσης, κατηγορήθηκε για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονιών και για ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις. Πάντως απαλλάχθηκε από την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989, αφού η δίωξη που είχε ασκηθεί αφορούσε «κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος», αδίκημα που παραγράφεται στην πενταετία.

Συνήγορος υπεράσπισής του ήταν η Ιωάννα Κούρτοβικ. Περάτωσε την απολογία του διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα του Παλαμά. Οι ποινές που του επιβλήθηκαν ήταν:

  • Πρωτόδικη απόφαση: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.
  • Εφετειακή απόφαση: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Περίοδος φυλάκισης

Χορήγηση αδειών

Ύστερα από 15 χρόνια στη φυλακή, σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις ξέσπασαν μετά τη χορήγηση αδειών στον Δημήτρη Κουφοντίνα από το 2017,με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 18 ημέρες μέσα στο έτος 2018. Κάνοντας χρήση του άρθρου 55 του νόμου 2776/1999 για τις τακτικές άδειες, και έχοντας συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικής άδειας απουσίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2010, έλαβε την πρώτη άδεια τον Νοέμβριο του 2017.Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το νόμο του Νίκου Παρασκευόπουλου, λόγω των άρθρων 43-44 για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπόρεσε να αιτηθεί νόμιμα τις εν λόγω άδειες.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από κάποια ΜΜΕ και Έλληνες, που δεν ενέκριναν τη χορήγηση αδειών σε έναν κρατούμενο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η οικογένεια Μπακογιάννη, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη το 1989, κατηγόρησε ανοιχτά τόσο τη δικαιοσύνη, αλλά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ειδική μεταχείριση κρατουμένου.Κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στήριξαν το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ αντιεξουσιαστικές οργανώσεις δήλωσαν τη στήριξη τους με διοργάνωση συλλαλητηρίων.

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη ανατρεπτική απόφαση να μη χορηγηθεί άδεια στον Δ. Κουφοντίνα τον Μάιο του 2019 λόγω «παντελούς και απολύτως συνειδητής έλλειψης οποιασδήποτε μεταμέλειας», το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα. Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης, χορηγήθηκε κανονικά η καθιερωμένη άδεια από τη φυλακή ύστερα από την εισαγγελική παρέμβαση.

Απεργίες πείνας

2015

Μάρτιος

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Κώστας Γουρνάς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, ξεκίνησαν απεργία πείνας. Τα αιτήματά τους ήταν η κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α, η μη χρησιμοποίηση αποδεικτικών μέσων όπως το DNA, κατάργηση κατασταλτικών νόμων κατά των διαδηλωτών και των φυλακών τύπου Γ, όπως και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας. Οι απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου τους είχε επισκεφθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βάσω Λέβα, δηλώνοντας στον τοπικό ραδιοσταθμό «[…]Εγώ πήγα με όλη την καλή διάθεση να δω την κατάσταση και να διαβεβαιώσω για δύο πράγματα που είχαμε εξαγγείλει. Για την κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου, για πιο ανθρώπινες συνθήκες». Το απόγευμα της Παρασκευής ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ότι διακόπτει την απεργία πείνας, αναφέροντας «Μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ικανοποιεί τα βασικά αιτήματά μας, διακόπτω την από 2 Μαρτίου απεργία πείνας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Δημήτρης Κουφοντίνας. Νοσοκομείο Λαμίας, 27/3/2015»

Αύγουστος

Στις 4 Αυγούστου, μετά από την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, και ενώ είχε προηγηθεί η μεταφορά του κρατούμενου από τις φυλακές Δομοκού, στις φυλακές τύπου Β’ Αυλώνα και την επιστροφή του ξανά στον Δομοκό μετά από πέντε ημέρες, μεταφέρθηκε τελικά στον Κορυδαλλό. Διαμαρτυρόμενος για την τοποθέτησή σου σε πτέρυγα οικονομικών εγκλημάτων, ξεκίνησε απεργία πείνας αναφέροντας στο τέλος της ανακοίνωσής του σε υστερόγραφο: «Τη Δευτέρα το μεσημέρι, μου ανακοινώθηκε ότι μετάγομαι αιφνιδιαστικά στον Κορυδαλλό, σε έναν χώρο όπου βρίσκονται διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί κ.α. με τους οποίους είναι αδύνατο φυσικά να συνυπάρξω. Η τοποθέτησή μου εκεί θεωρώ ότι είναι εξευτελιστική συμπεριφορά. Ως απάντηση σε όλη αυτή την αντιμετώπιση εξόντωσης, αρνήθηκα να μπω στο κελί, άρχισα απεργία πείνας και διέκοψα κάθε φαρμακευτική αγωγή. Υπενθύμισα και πάλι στο υπουργείο ότι «υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η προσωπική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με όρους υγείας ή της ίδιας της ζωής». Τελικά μετά από την ολονύκτια διαμαρτυρία του Δημήτρη Κουφοντίνα και την απόφασή του για διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής και τροφής έγινε δεκτό το αίτημά του να μεταφερθεί στα υπόγεια κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

2018

Μετά την αίτηση για την τρίτη τακτική άδεια, η οποία απορρίφθηκε, ο Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31 Μαΐου 2018 καταγγέλλοντας την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την οικογένεια Μητσοτάκη για παρεμβάσεις στην εισαγγελία.

Στις 6 Ιουνίου 2018, μετά από αίτημα της οικογένειά του, έγινε εξέταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για την πορεία της υγείας του. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, είχε χάσει τις τελευταίες μέρες 6,6 κιλά, απώλεια βάρους που θεωρήθηκε δυσανάλογη με τη χρονική διάρκεια της απεργίας πείνας, κρίθηκε όμως επιβεβλημένη η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Στις 14 Ιουνίου έγινε δεκτό το αίτημά του, από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού, για χορήγηση νέας άδειας.

Τελικά στις 19 Ιουνίου βγήκε από την φυλακή, μία ημέρα μετά το εξιτήριο. Πολλοί επισήμαναν τον κίνδυνο να έχουμε πρώτη φορά στην Ελλάδα νεκρό απεργό πείνας, όπως ο βουλευτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Στις 14/06/2018, έγινε δεκτό το αίτημά του, από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού για χορήγηση νέας άδειας. Μετά την ενημέρωσή του, ότι θα του χορηγηθεί άδεια, αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο, ανακοίνωση , με κύριο μήνυμα ότι “Σήμερα νίκησε η Αλληλεγγύη

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε οργισμένη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από τον γιο του Παύλου Μπακογιάννη, Κώστα. Σε αντίθετη γραμμή βρέθηκε ο γιος του δολοφονημένου εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή, Νίκου Μομφεράτου, Γιώργος, ο οποίος υποστήριξε πως οι ισοβίτες πρέπει να παίρνουν άδειες από τις φυλακές

2019

Στις 2 Μαΐου, μετά από δεύτερη απόρριψη του αιτήματος για νέα άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας. Ο εισαγγελέας των φυλακών, μπλόκαρε την χορήγηση αδείας με το σκεπτικό, ότι παραμένει αμετανόητος δεν επιτρέπουν την υπαγωγή του στις διατάξεις του νόμου περί χορήγησης αδειών .

Στις 9 Μαΐου μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ με ανακοίνωση στηλίτευε τις συνθήκες περίθαλψης του . Η απόρριψη οδήγησε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να παρέμβει ζητώντας το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου καθώς και τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΓΝΕ επισημαίνει “Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλοι οι νοσηλευόμενοι είναι ίσοι”. Στις 17 Μαΐου, ο νοσηλευόμενος μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του

Στις 23 Μαΐου, ανέστειλε την πολυήμερη απεργία πείνας, μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν του χορηγήθηκε η 7η κατά σειρά άδεια

2021

Στις 3 Αυγούστου 2018 ο Κουφοντίνας μετήχθη στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τηρήθηκε η νομιμότητα , σύμφωνα με τον νόμο 4356/2015, άρθρο 41

Στα τέλη του 2020, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ο νόμος αυτός άλλαξε. Πλέον “κρατούμενος που έχει ανοιχτή διαδικασία σε βάρος του για κακούργημα ή πλημμέλημα βίας, δεν μπορεί να μεταχθεί ή να παραμείνει σε αγροτική φυλακή

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη από την Κασσαβέτεια απ’ ευθείας στον Δομοκό στις 21 Δεκέμβρη του 2020.

Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντί του είναι “Εκδικητική και τιμωρητική“, μετά το αίτημα μεταγωγής του και της απόρριψης, καθώς ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση για τη μεταφορά των κρατουμένων, δηλαδή ότι πρέπει να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς επικαλείται το σημείο που αναφέρει “[…], επαναμετάγεται(εννοεί ο κρατούμενος) στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.“, στην προκειμένη περίπτωση, του Κορυδαλλού. Στην συνέχεια της μη εφαρμογής του νόμου και την άρνηση των αρχών να δώσουν πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις και το σκεπτικό για την μεταγωγή του ο Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας την 8η Ιανουαρίου 2021.

Στο αίτημα αυτό βρήκε υποστηρικτές όπως τον Συνήγορο του πολίτη, την Διεθνή Αμνηστία, στελέχη του Σύριζα, γιατρούς και δικηγόρους, το ΚΚΕ , το ΜέΡΑ25, το ΚΙΝΑΛ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον ΕλΕΔΑ, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου[80], τον κυβερνητικό βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, καλλιτέχνες και διανοούμενοι

Λόγω της κατάστασης της υγείας του, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου διάταξη για την αναγκαστική μεταγωγή του στο νοσοκομείο της πόλης.

Στις 22 Φεβρουαρίου, έπειτα από 46 ημέρες απεργίας πείνας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αρνήθηκε να του τοποθετηθεί νέος ορός ενυδάτωσης. Έπειτα από ανακοίνωση του Γ.Ν. Λαμίας, στις 23 Φεβρουαρίου, για την κατάσταση της υγείας του, υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την λήψη κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για την διασφάλιση της υγείας του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΟΕΓΝΕ με ανακοίνωσή της, αντιτίθεται στην πρακτική της αναγκαστικής σίτισης, θεωρώντας την βασανιστήριο, όπως ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την Διεθνή Ιατρική Ένωση

Στις 25 Φεβρουαρίου, αφαίρεσε και τον ορό της αντιβίωσης ο οποίος αποτελούσε πλέον την μοναδική πηγή ενυδάτωσής του και ενημέρωσε την οικογένειά του ότι δεν επιθυμεί ανάνηψη

Η συνήγορος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, απέστειλε εξώδικο στις 26 Φεβρουαρίου προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επικαλούμενη μονόπλευρη παρουσίαση του ζητήματος. Πολλοί χρήστες κοινωνικών δικτύων ανάρτησαν μηνύματα υποστήριξης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα στο προσωπικό λογαριασμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Πρωθυπουργού.  Στις καταγγελίες για αφαίρεση σχολίων από το Facebook, το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο απάντησε σε σχόλιο της εφημερίδας “Η Αυγή”

Το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από το Γ.Ν. Λαμίας ότι η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Παράλληλα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε πορεία υποστήριξης των δικαιωμάτων των κρατουμένων στο κέντρο της Αθήνας με πρωτοβουλία των 1000+ δικηγόρων και οργανώσεων – συλλογικοτήτων της Αριστεράς. Στο τέλος της ημέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, ενώ την ίδια ώρα έγιναν προσαγωγές αντιεξουσιαστών έξω από το νοσοκομείο Λαμίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου, εξέδωσαν ανακοίνωση συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας, καλώντας τον Κουφοντίνα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει. Παράλληλα η γιατρός που τον επισκέφτηκε, ενημέρωσε για την κρισιμότητας της υγείας του, ενώ μετέφερε και δήλωση του, αναφέροντας, «Δε θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», ενώ η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ επανέρχεται, με νέα ανακοίνωση, σχετικά με την απεργία πείνας

Προς το τέλος της ημέρας η συνήγορός του, απαντώντας στους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών του πρωθυπουργού, αλλά και “φορέων της κοινωνίας των πολιτών” εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ψευδές ότι “δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία.

Απόρροια αυτής, ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε, την 1η Μαρτίου, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, τονίζοντας ότι “Παραπληροφορεί για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη , κατηγορίες που επεστράφησαν με νέα ανακοίνωση από την Ιωάννα Κούρτοβικ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα . Το βράδυ της 02 Μαρτίου, η συνήγορος του κρατουμένου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, επικαλούμενη το άρθρο 9 του Σωφρονιστικού Κώδικα[B], που προβλέπει ότι “ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει ή να απαγορεύει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη. Σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που αποφασίζει σχετικά

Στις 3 Μαρτίου η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, που προστέθηκε στους συνηγόρους του, κατέθεσαν στον εισαγγελέα Λαμίας αίτημα με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το οποίο ζητούν την αναβολή έκτισης της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα, βασιζόμενοι στην κατάσταση της υγείας του και προκειμένου να μην υποστεί ανήκεστο βλάβη.

Tο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας συνεδρίασε την επόμενη ημέρα και η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος διακοπής έκτισης ποινής, ενώ στην συνέχεια και το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το αίτημά του.  Ακολούθως, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, η εισαγγελέας ζητά να απορριφθεί η προσφυγή του Κουφοντίνα για το θέμα της μεταγωγής ως νόμω αβάσιμη διότι δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών(ΚΕΜ), ενώ η Γ.Γ. Αντεγκληµατικής Πολιτικής ενημέρωσε τη Δικαιοσύνη πως το αίτημα, που υποβλήθηκε στις 28/12/20, κατατέθηκε τελικά προς συζήτηση στις 28/2, για τη μεταγωγή του απεργού πείνας, δεν έχει ακόμη εξεταστεί και θα συζητηθεί στην ΚΕΜ τις επόμενες ημέρες[120]. Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ ενημέρωσε ότι συναίνεσε στο να δεχτεί ορό ενυδάτωσης. Νωρίτερα, σε ανακοίνωση για την πορεία της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος διανύει την 57η ημέρα απεργίας πείνας εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς παρουσίασε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ενώ με νεότερο ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε ανάνηψη

Την Δευτέρα, 8 Μαρτίου, εκδόθηκε η νέα απόφαση του δικαστηρίου, όπου απέρριπτε το αίτημά του για ακύρωση της μεταγωγής ως αναρμόδιο, όπως είχε ισχυριστεί και η συνήγορός του , ενώ στην συνέχεια προσέφυγαν και στο ΣΤΕ, ζητώντας εκεί να κριθεί η νομιμότητα ή μη της μεταγωγής του  το οποίο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να αποφανθεί επί του αιτήματος και απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε, στις 11 Μαρτίου 2021, και ομόφωνα απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο, σύμφωνα με το πρόσφατο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας, για να εισέλθει στην ουσία του θέματος στο κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών  Ύστερα από 65 ημέρες, στις 14 Μαρτίου, με δήλωσή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε το τέλος της απεργίας πείνας. Εκτός ΜΕΘ, βρέθηκε μετά από 2 εβδομάδες νοσηλείας, καθώς η κατάστασή του βελτιώθηκε ενώ η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

  • Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, καθώς ο νόμος 187Α ψηφίστηκε το 2004, ενώ το άρθρο της διεύθυνσης ψηφίστηκε το 2010. Η απώλεια δικαιώματος παραμονής σε αγροτικές φύλακές θεμελιώνεται λόγω εκκρεμούς ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος για υποκίνηση στάσης στις φυλακές
  1. Οι αρμοδιότητες και η διοίκηση όλων των φυλακών έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικά στην γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου

Συγγραφικό έργο

Κατά την περίοδο της φυλάκισης του έχει συγγράψει τρία βιβλία τα οποία είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. και παράλληλα έχει κάνει και αρκετές μεταφράσεις βιβλίων.

Ο καθηγητής Γιώργος Κασσιμέρης, στην ελληνική έκδοση της Huffington Post, ισχυρίζεται πως οι Έλληνες αγοράζουν τα βιβλία του καταδικασμένου τρομοκράτη “γιατί θεωρούν ότι έχει αξίες“, καθώς “επέλεξε να παραδοθεί και να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του“.

  • 2014, Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη, εκδ. Λιβάνης
  • 2016, 13 Απαντήσεις, εκδ. Μονοπάτι
  • 2020, Η Γεωπολιτική της 17Ν, εκδ. Μονοπάτι
megatv.com
Πηγή: wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *