Τέσσερα μαθήματα που δεν θα μάθετε ποτέ σε κανένα Πανεπιστήμιο
του Richard Branson
Οι νέοι επιχειρηματίες συχνά με ρωτούν εάν θα πρέπει να αποκτήσουν πτυχίο στο business, καθώς εγκατέλειψα το σχολείο σε νεαρή ηλικία για να ξεκινήσω μια startup. Έμαθα πολλά στα πολλά χρόνια μου εκτός των σχολικών αιθουσών, μεταξύ των οποίων και ότι στον τομέα μας τίποτα δεν είναι καλύτερο από την επαγγελματική εμπειρία, επομένως πάντα τους τονίζω ότι πρέπει να αποφεύγουν τα πολύχρονα, ακριβά “ταξίδια” στο ανώτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που έχει ο καθένας είναι ο χρόνος, και δεν θα πρέπει να τον σπαταλά σε σπουδές που δεν θα του αποφέρουν καλές αποδόσεις στις επενδύσεις.
Για τους ανθρώπους που ελπίζουν να ασχοληθούν με επαγγέλματα όπως τα μαθηματικά ή τις επιστήμες, το Πανεπιστήμιο ίσως είναι το καλύτερο μέρος για να οικοδομήσουν μία βάση γνώσεων. Αλλά αυτό δεν είναι κανόνας απαράβατος.
Επομένως για εμάς τους υπόλοιπους, υπάρχει σύντομος δρόμος: τέσσερα σημαντικά μαθήματα που πήρα στη δουλειά και τα οποία δεν θα είχα διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο.
1. Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει μια πιεστική δοκιμασία στην πραγματική ζωή
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το να δίνουμε ατελείωτες εξετάσεις στο σχολείο είναι αγχωτικό και το να τα πάμε καλά προϋποθέτει δέσμευση. Αλλά για τους νέους επιχειρηματίες, όλος αυτός ο χρόνος και η προσπάθεια θα πρέπει να αξιοποιούνται για καλύτερη χρήση.
Ήμουν αρκετά ντροπαλός όταν ξεκίνησα, και η σκέψη της δημιουργίας μιας startup –να κανονίζω συναντήσεις, να εφευρίσκω ιδέες και να ηγούμαι μιας ομάδας– ήταν τρομακτική. Η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων για το πώς να κάνει κανείς μια πολύ καλή παρουσίαση ή πώς διοικεί μια εταιρεία, δεν θα μου έκανε κακό, αλλά ο μόνος τρόπος να το μάθω ήταν κάνοντάς το.
Είτε έχουν επίσημη κατάρτιση στη διοίκηση των επιχειρήσεων ή όχι, όλοι οι επιχειρηματίες μαθαίνουν με δοκιμές και με λάθη όταν ξεκινούν. Καθώς βλέπετε τι σας ταιριάζει και τι όχι, καθορίζετε το στυλ σας και αποκτάτε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Το να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία για να κάθεστε σε αίθουσες διαλέξεων για χρόνια, εμένα μου φαίνεται περίεργη ιδέα.
2. Η περιπέτεια είναι απαραίτητη
Το να είναι κανείς επιχειρηματίας απαιτεί να είναι περιπετειώδης. Πρέπει να μάθεις στον εαυτό σου οτιδήποτε μπορείς για τον κλάδο που επιχειρείς, και να φέρεις μαζί μια μεγάλη ομάδα φίλων και γνωστών που εργάζονται σε παρόμοια προβλήματα – αλλά αυτοί οι άνθρωποι ίσως να είναι από διαφορετικούς τομείς και περιοχές. Οι σύμβουλοί σου δεν πρέπει να είναι μόνο οι γείτονές σου.
Οι γονείς μου ήταν προσεκτικοί στο να με ενθαρρύνουν να εξερευνήσω τον κόσμο από νεαρή ηλικία, και έχω παρατηρήσει ότι πολλοί επιχειρηματίες φαίνεται να είναι περίεργοι και γενναίοι. Είναι πάντα εμφανές στο προσωπικό μας στη Virgin όταν παρουσιάζουμε μια νέα δραστηριότητα ή μπαίνουμε σε μια νέα αγορά – ή ακόμη και στα πάρτι μας. Ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας να βγαίνουν έξω από το γραφείο, να συναντούν κόσμο και να κάνουν τη δική τους έρευνα.
Ενώ πολλοί φοιτητές εργάζονται σκληρά για να κάνουν πολλές κοινωνικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο, είναι σχετικά μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Μπορεί επίσης να υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν ανθρώπους έξω από την πανεπιστημιούπολη.
3. Η εξειδίκευση δεν είναι πάντα καλή ιδέα
Αφού έχεις ξεκινήσει την επιχείρηση, μπορεί να είναι καταπληκτικό το πόσο συχνά η γνώση ενός βιομηχανικού κλάδου μπορεί να σε βοηθήσει σε έναν άλλο, πολλές φορές διαφορετικό, κλάδο.
Στη δεκαετία του 1980 η Virgin ήταν κυρίως γνωστή ως μουσικό σήμα, οπότε η συμβατική σοφία όταν ανακοινώσαμε ότι ξεκινάμε μια αεροπορική εταιρεία, ήταν πως δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα και ότι το εγχείρημα ήταν βέβαιο ότι θα αποτύχει.
Ωστόσο, γνωρίζαμε πώς να ψυχαγωγούμε ανθρώπους, και αξιοποιήσαμε αυτήν τη γνώση όταν δημιουργήσαμε τα συστήματα προγραμματισμού και ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Η επιχείρηση που δημιουργήσαμε, η Virgin Atlantic, ήταν διασκεδαστική και cool, και έτσι καταφέραμε να καταλάβουμε μια σημαντική θέση σε έναν εδραιωμένο κλάδο. Η φρέσκια προοπτική μας ίσως έκανε τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας.
4. Ό,τι μαθαίνεις είναι για μια ζωή
Όλοι οι κλάδοι μεταλλάσσονται ραγδαίως, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις αυξάνουν την ταχύτητα της καινοτομίας με υψηλούς ρυθμούς. Όποιος θέλει να πετύχει στις επιχειρήσεις, πρέπει να είναι έτοιμος να μαθαίνει κάθε ημέρα προκειμένου να προσαρμοστεί και να μείνει μπροστά από τις τελευταίες εξελίξεις.
Τα τελευταία χρόνια, έχω επενδύσει σε αρκετές τεχνολογικές startups εταιρείες που βασίζονται στην sharing economy (ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο assets ή υπηρεσίες μοιράζονται μεταξύ διαφόρων ιδιωτών) ή στη στρέβλωση των υπηρεσιών financial technology – δύο τομείς που ήταν καινούριοι πριν από λίγα χρόνια. Ακούγοντας τις θέσεις τους, συναντώντας ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις startups και μαθαίνοντας για το πώς λειτουργούν, με “εκπαίδευσαν” για αυτούς τους συναρπαστικούς νέους τομείς. Συνεχίστε να καλλιεργείτε τα πάθη σας, και θα μάθετε πολλά.
Προκειμένου να καταλάβετε πραγματικά κάτι, συχνά πρέπει να το ζήσετε, αντί να διαβάσετε για αυτό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επιχειρηματικότητα. Δεν έχει σημασία ποια διαδρομή επιλέγετε όσο προετοιμάζεστε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση. Σε κάποιο στάδιο, απλώς πρέπει να κάνετε άλμα.
Προαιρετική λίστα
Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, πρέπει να είσαι έτοιμος να μάθεις για τη δουλειά. Να κάποιες συμβουλές που πρέπει να θυμάστε:
– Να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι το καλύτερο περιουσιακό σας στοιχείο – ξοδέψτε τον σοφά έχοντας στο μυαλό σας ότι η θεωρία δεν υποκαθιστά ποτέ την εμπειρία στην πραγματική ζωή.
– Να είστε περιπετειώδεις, να ακολουθείτε την έρευνά σας. Εάν πρέπει να βρείτε απάντηση σε ένα ερώτημα, να συμβουλεύεστε όποιον είναι κατάλληλος, είτε αυτό το πρόσωπο γνωρίζει τα του κλάδου σας είτε όχι.
– Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε στη δουλειά, συνεχίστε να ακολουθείτε τα πάθη σας. Υπάρχουν πάντα πολλά να μάθετε.
O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.
© 2018 Richard Branson. Διατίθεται από το “The New York Times Licensing Group”