Προσοχή στο…σπόρ της ηλιοθεραπείας – Οδηγίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, προσπαθούν από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού να αποκτήσουν ένα όμορφο μπρούτζινο χρώμα. Για αυτό και το σπορ της….ηλιοθεραπείας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Ωστόσο οι περισσότεροι, σε κάποια στιγμή χαλάρωσης στην παραλία, έχουμε καεί από τις καυτές αχτίδες του ήλιου. Αρκετές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αργούν να το αντιληφθούν με αποτέλεσμα το έγκαυμα να είναι αρκετά σοβαρό και επώδυνο.
Η δερματολόγος του νοσοκομείου του Δυτικού Σάσεξ της Βρετανίας, δρ. Τζαστίν Χέξταλ, έχοντας βρεθεί πάρα πολλές φορές μπροστά σε σοβαρές δερματικές βλάβες που έχουν προκληθεί από ηλιακά εγκαύματα, δίνει μερικές πολύτιμες συμβουλές ώστε να έχουμε πάντα τον ήλιο φίλο μας.
Καταρχήν η δρ. Χέξταλ τονίζει ότι μόλις δούμε το δέρμα μας να παίρνει μια ροζ απόχρωση, να είναι ζεστό στο άγγιγμα ή να έχει αρχίσει να πρήζεται, θα πρέπει άμεσα να βρούμε μια σκιά καθώς τα αντηλιακά εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορέσουν να μας προστατέψουν. Στη συνέχεια, αν τελικά έχουμε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, θα πρέπει να δροσίσουμε το δέρμα μας καθώς η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί φλεγμονή και κατ επέκταση πόνο. Ένας εύκολος τρόπος είναι να κάτσουμε μέσα σε δροσερό νερό – χωρίς σαπούνι -για 20 περίπου λεπτά και μετά να χρησιμοποιήσουμε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη ή χαμομήλι.

Οι επιλογές αντηλιακών στα ράφια των φαρμακείων, των καταστημάτων καλλυντικών και των σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν ανεξάντλητες, καθιστώντας την επιλογή του σωστού προϊόντος, «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες».
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG) των ΗΠΑ εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό για τη σωστή επιλογή του αντηλιακού. Τι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πριν κάνουμε την επιλογή μας;
Το αντηλιακό είναι το τελευταίο μας «καταφύγιο». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το παραλείπουμε, αλλά ότι θα πρέπει να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέτρα ηλιοπροστασίας: παραμονή σε σκιερό μέρος, χρήση ρούχων, καπέλου και γυαλιών ηλίου. Η παραμονή στη σκιά μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης εγκαύματος στα μικρά παιδιά, ενώ η χρήση ρούχων κατά 27%. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βασίζονται μόνο στο αντηλιακό για να προστατευτούν από τον ήλιο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έγκαυμα και να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.
Η EWG καταρρίπτει επίσης τον μύθο «μεγαλύτερος= καλύτερος δείκτης προστασίας». Έχει αποδεχθεί ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακά με μεγαλύτερο δείκτη έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να κάθονται στον ήλιο για περισσότερη ώρα, κάτι που δεν ισχύει. Ένα αντηλιακό με SPF50 μπλοκάρει το 98% των UVB ακτίνων που ευθύνονται για το ηλιακό έγκαυμα, ενώ ένα προϊόν με δείκτη 100 τις μπλοκάρει κατά 99%.
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο SPF προστατεύει μόνο από τις UVB ακτίνες και όχι από τις εξίσου επικίνδυνες -και καρκινογόνες- UVA. Οι UVA ακτίνες διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και συμβάλλουν στην παραγωγή ελεύθερων ριζών, προκαλώντας γήρανση και βλάβες στο DNA της επιδερμίδας. Πριν κάνουμε λοιπόν την επιλογή μας, είναι σημαντικό να ελέγξουμε και τον δείκτη UVA του προϊόντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *