Το Φαρμακείο του καλοκαιριού

Της Κατερίνας Παπακωστοπούλου
Η ώρα που φτιάχνουμε βαλίτσα φτάνει και ερχόμαστε στο κομβικό σημείο, τι φάρμακα πρέπει να πάρουμε μαζί μας για ώρα ανάγκης.
Κάποιοι είναι πιο σχολαστικοί στην οργάνωση του φαρμακείου τους, κάποιοι ψάχνουν εν μέσω διακοπών να βρουν φαρμακείο σε νησιά ή απομακρυσμένα χωριά. Σχεδόν όλοι έχει τύχει να ψάχνουμε φάρμακα μέσα στη νύχτα ή το καταμεσήμερο μετά τη θάλασσα και σχεδόν όλοι έχουμε νιώσει ανακούφιση όταν σε μια έκτακτη ανάγκη είχαμε προνοήσει να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα. Ειδικά στο εξωτερικό και κυρίως σε εξωτικούς προορισμούς, καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας τα φάρμακα πρώτης ανάγκης ακόμα κι αν μένουμε σε πολυτελές ξενοδοχείο και κυρίως να έχουμε μαζί μας τα φάρμακα που ήδη παίρνουμε, όταν κάνουμε χρόνια αγωγή.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ) έδωσε πρόσφατα χρήσιμες οδηγίες για το πως θα φτιάξουμε το δικό μας φαρμακείο με τα απαραίτητα σε μια περίοδο μάλιστα που έχουμε και τον κορωνοιό, να μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς αλλά και καχύποπτους.
«Το φαρμακείο των διακοπών μας θα έχει φυσικά προσθήκες λόγω κορωνοιού φέτος, που δεν αναιρούν όμως ό,τι παίρνουμε συνήθως μαζί μας, αφού συμβουλευθούμε το γιατρό μας, ο οποίος ξέρει το ιστορικό μας και θα μας συστήσει τα απαραίτητα φάρμακα. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες, υπέρταση, υπόταση, ευαίσθητο δέρμα, ευαισθησία στο λαβύρινθο, για να μην τους ταλαιπωρήσει το ταξίδι με όποιο μέσο πάνε διακοπές, καλό θα είναι να έχουν μιλήσει πρώτα με το γιατρό τους. Ειδικά φέτος όμως εξοπλίστε το φαρμακείο σας με μάσκες, μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων εφόσον όμως προμηθευτείτε ειδικό αποστειρωτικό gadget. Πάρτε μαζί σας αρκετά αντισηπτικά, που θα καλύψουν τις ανάγκες των διακοπών. Μην ξεχάσετε τις αποστειρωμένες γάζες, οινόπνευμα και γάντια μιας χρήσης. Δεν ξεχνάτε τις αντηλιακές σας κρέμες, gelγια τσιμπήματα, ειδικές καταπραυντικές κρέμες για ηλιακά εγκαύματα.» αναφέρει στο Π ο παθολόγος-διευθυντής παθολογίας Ιατρικού Αθηνών Σωτήρης Αδαμίδης.
Το φαρμακείο μας θα πρέπει να είναι μικρό καιπεριεκτικό. Καλό θα είναι να το έχουμε μαζί μας και όχι μέσα στη βαλίτσα, ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.
Τι γίνεται τώρα που μας ταλαιπωρεί ακόμα ο κορωνοιός;
«Στους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, πρέπει νασυμπεριφέρεστε σαν να υπάρχει κάποιος ασθενής ή σαν να είστε εσείς ασθενείς τόσογια τη δική σας προφύλαξη όσο και των αγαπημένων προσώπων σας.» συμβουλεύει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
Τι γίνεται αν κάποιος από εμάς εμφανίσει συμπτώματα μέσα στις διακοπές του;
«Αν παρά τις προφυλάξεις, υπάρξει νόσηση από κορωνοιό, θα πρέπει μέχρι να μας δει γιατρός, να έχουμε μαζί μας όλα τα σχετικά για κάθε αναπνευστική λοίμωξη, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αποσυμφορητικά φάρμακα, φάρμακα κατά της διάρροιας, γιατί πολλές φορές εκφράζεται κι έτσι ο ιός. Αν ο γιατρός μας το συστήσει, παίρνουμεκορτιζονούχα σκευάσματα ή αντιβίωση. Δεν δίνουμε σε ιώσεις αντιβιοτικά και μόνο ο γιατρός αποφασίζει αφού διευκρινίσει από τι πάσχει ο άρρωστος. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τα εντομοαπωθητικά καθώς κάθε χρόνο έχουμε και τον ιό του Δυτικού Νείλου.» συνεχίζει ο παθολόγος κ. Αδαμίδης.
Φυσικά πάντα καραδοκεί ο κίνδυνος των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες.
«Δυστυχώς τελευταία έχουν αυξηθεί τα εγκαύματα από τον ήλιο. Πολλοί άνθρωποιέρχονται στα φαρμακεία μας έχοντας καεί και ζητώντας κάποιο προϊόν να τους ανακουφίσει» εξηγεί ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αργύριος Αργυρόπουλος.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΑΣ:
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ συμβουλεύει πως κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι εκδρομείς πρέπει να εφοδιαστούν με ένα καλό εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα, τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά. Επιπλέον πρέπει να έχουν υλικά για την περιποίηση των τραυμάτων, όπως βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες,υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες,αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, ακόμη και αυτοκόλλητα ράμματα. Καλό είναι να εφοδιαστούν με παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, ενώ για νααντιμετωπίσουν ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο,πριν την αναχώρησή τους να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους. Αν σκοπεύουν να κάνουν κάποιο μεγάλο ή δύσκολο ταξίδι, μην ξεχάσουν κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία. Φροντίστε να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ήτο νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετεγια να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας. Βέβαια ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν η μεταφορά και η αποθήκευση τωνφαρμάκων. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε σε ψυγείο ή όσο είστε στη θάλασσα να τα έχετε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες. Σεγενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά δεν αφήνουμε τα φάρμακα εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *